Κόσμος

"Μανάβη" αποκαλεί τις ΗΠΑ Βούλγαρος ευρωβουλευτής επειδή πλήρωσαν ακριβά την αγορά F-16!

Ένα νέο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας, ο Ίβο Χριστόβ, σχολιάζοντας τους έπαινους των ΗΠΑ για την αγορά οκτώ νέων F-16 από τη Βουλγαρία, δήλωσε ότι η αντίδραση της Ουάσιγκτον θυμίζει τη συμπεριφορά ενός μανάβη που επαινεί τον πελάτη που πληρώνει 10 ευρώ για ένα κιλό ντομάτες!

«Φανταστείτε ότι αγοράζατε ένα κιλό ντομάτες για 20 λεβ (10 ευρώ) και ο έμπορος, ο οποίος δεν έχει δει ποτέ τέτοιο θαύμα, να σας επαινεί για τη “θαυμάσια επιλογή”. Θα μπορούσατε να μιλήσετε με υπερηφάνεια στους φίλους σας γι’ αυτό; Διότι αυτό ακριβώς είναι που κάνει ο Μπορίσοφ (σ.σ. Βούλγαρος πρωθυπουργός), μιλώντας για την εκτίμηση των Αμερικανών για τη συμφωνία των F-16», έγραψε ο ευρωβουλευτής στο Facebook.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε αποστείλει μήνυμα συγχαρητηρίων στη βουλγαρική κυβέρνηση για την αγορά των F-16. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι η συμφωνία υλοποιήθηκε παρά «τις διάφορες ανοησίες και τις προσπάθειες των αντιπάλων να εμποδίσουν την αγορά».

Σύμφωνα με τον Μπόρισοφ, η δήλωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ καθιστά σαφές ότι ούτε η βουλγαρική ούτε η αμερικανική κυβέρνηση «υπόκεινται σε πιέσεις και δεν κάνουν καμία ενέργεια διαφθοράς».

Την περασμένη εβδομάδα, η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας (Κοινοβούλιο) ανέτρεψε βέτο του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ. Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, οι βουλευτές ψήφισαν για να επικυρώσουν τη συμφωνία πάρα πολύ βιαστικά.

Η τιμή για οκτώ F-16 είναι περίπου 1,26 δισεκατομμύρια δολάρια. Έξι από αυτά πρόκειται να παραδοθούν το 2023 και δύο ακόμη μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2024. Η Βουλγαρία θα πρέπει να καταβάλει ολόκληρο το ποσό μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δανείζεται ένα μέρος των χρημάτων (περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια).

Η απόφαση της Βουλγαρίας να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά έχει επανειλημμένα επικριθεί από τον πρόεδρο της χώρας και την αντιπολίτευση. Τον Δεκέμβριο του 2018, ο πρόεδρος χαρακτήρισε τη διαδικασία επιλογής νέου μαχητικού «παιχνίδι της δημοκρατίας» και «θρίαμβο της άσκησης πίεσης».

Ο Ράντεφ, κατά τη διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, επέστησε επανειλημμένα την προσοχή στον εξοπλισμό για τα F-16, τον οποίο η Βουλγαρία πρέπει να αγοράζει, μην επιτρέποντας στα μαχητικά αεροσκάφη να λειτουργούν πλήρως.

Επιπλέον, η αγορά δεν περιλαμβάνει την ανακατασκευή μιας βάσης που θα στεγάζει τα μαχητικά, με τη Βουλγαρία να είναι υποχρεωμένη να επιβαρυνθεί με τεράστια έξοδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ