Αρχείο

"Κόκκινος" συναγερμός για την Πυροσβεστική: Επικινδυνότητα πυρκαγιάς "5" σήμερα-Προειδοποιεί η ΓΓΠΠ-Βίντεο


Σε κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς κήρυξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την Αττική, την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Εξαιρετικά υψηλή η επικινδυνότητα για πυρκαγιά. Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες.

Οι ισχυροί άνεμοι έως και τοπικά 8 μποφόρ και οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν το Σάββατο κινητοποίησαν τις αρχές. Να σημειωθεί ότι την ημέρα που ξέσπασε η περσινή φονική πυρκαγιά στο Μάτι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε τοποθετήσει την περιοχή στην κατηγορία κινδύνου 4.

Η χειρότερη μέρα αναμένεται ότι θα είναι η Κυριακή, γι' αυτό και ολόκληρος ο μηχανισμός είναι σε συναγερμό και πλήρη ετοιμότητα από αύριο το πρωί, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα και ταχύτατα τυχόν πυρκαγιά, πριν προλάβει να πάρει διαστάσεις.

Χαρδαλιάς: Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είπε στον ΣΚΑΪ ότι επιχειρησιακά οι αρχές είναι σε εξαιρετικό βαθμό ετοιμότητας. «Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Και συνέχισε: «Έχουμε ένα ακραίο φαινόμενο. Υπάρχει ένας συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, ισχυρών ανέμων, ξηρότητας μεγάλης λόγω ανομβρίας πλέον των 20 ημερών και χαμηλής υγρασίας. Τελευταία φορά που περιοχές της χώρας μας τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό στις 27/8/2012. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση που επιβάλλει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, σε κινητοποίηση σε συνεργασία με τους φορείς», είπε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και Μητροπολιτική Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για τον καθορισμό όλων των λεπτομερειών και οδηγιών που αφορούν στην κινητοποίηση τους το επόμενο τριήμερο.

Από αύριο απαγορεύεται η μετακίνηση στα δάση. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, τίθεται σε εφαρμογή και η ενδιάμεση λύση για τη λειτουργία του αριθμού 112, όπως είχε δεσμευτεί και ο πρωθυπουργός. Το προσωπικό που θα επανδρώσει τα δύο κέντρα του 112 πέρασε ήδη την βασική εκπαίδευση και από τις 09.30 το πρωί πιάνει δουλειά, οπότε υπάρχει δυνατότητα ειδοποίησης του πληθυσμού στα κινητά τηλέφωνα, αν υπάρξει ανάγκη.

Σε γενική επιφυλακή η πυροσβεστική

Προειδοποίηση για τα ακραία φαινόμενα που αναμένονται το επόμενο τριήμερο, με μεγάλο αριθμό πυρκαγιών ακραίας συμπεριφοράς, απευθύνει το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Για το λόγο αυτό, με εντολή του Αρχηγού του Σώματος, αντιστράτηγου Βασίλη Ματθαιόπουλου, τίθεται σε εφαρμογή του εσωτερικός επιχειρησιακός σχεδιασμός, που προβλέπει γενική επιφυλακή όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας και όχι μόνο στις περιοχές που έχουν κατηγορία κινδύνου 5, καθώς υπάρχουν και άλλες που έχουν κατηγορία 4, δηλαδή πολύ υψηλού κινδύνου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ ενημερώθηκαν και όλες οι άλλες κρατικές υπηρεσίες, οι Περιφέρειες και οι δήμοι να βρίσκονται επίσης σε αυξημένη ετοιμότητα.


Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:
• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία , κεντρική και νότια Εύβοια)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
• Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) • Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία) • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

 

 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fskaigr%2Fvideos%2F464334884298203%2F&show_text=0&width=560

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...