Πολιτική

Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: Ρεσιτάλ υποκρισίας από Τσίπρα και Σκουρλέτη

Σύμφωνα με non paper της Κουμουνδούρου, ο γραμματέας όχι μόνο συμφωνεί, αλλά και στηρίζει το σχέδιο του προέδρου για την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μία ακόμα… παράσταση, αυτή τη φορά από τις θέσεις της αντιπολίτευσης, σε συνέχεια αυτών που ανέβαζαν ως μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, ανέβασαν χθες Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Σκουρλέτης στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, παρουσία των Μιχάλη Καλογήρου και Αλέξη Χαρίτση: αν ζούσε ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος θα αναφωνούσε «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»….

Σύμφωνα με το non paper της Κουμουνδούρου, ανάμεσα στον πρόεδρο και το γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ όλα καλά. Ο κ. Σκουρλέτης όχι μόνο συμφωνεί αλλά στηρίζει -και μάλιστα στις λεπτομέρειές του- το σχέδιο του κ. Τσίπρα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες τις πρωτοβουλίες του προέδρου ως το συνέδριο. Αυτό διαπιστώθηκε – σύμφωνα πάντα με κομματικές πηγές- και στο σύντομο τετ α τετ μεταξύ των δύο, αλλά και στη σύσκεψη που ακολούθησε υπό τον κ. Τσίπρα με τη συμμετοχή του γραμματέα, του νέου διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου και του νέου εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση. Και ως εκ τούτου, ό,τι έγραφαν οι εφημερίδες – με μπροστάρη τον Ελεύθερο Τύπο- περί κρίσης ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ισχύουν.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου «συζήτησαν τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα, εν όψει και της παρουσίας του προέδρου του κόμματος στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις 14 Σεπτέμβρη, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό του κόμματος και συμφωνήθηκαν τα βασικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση». Και κάπου εδώ τελειώνει η παράσταση…

Την ερχόμενη Τρίτη, 27 Αυγούστου, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια, εντός της επόμενης βδομάδας, θα συγκληθεί το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Η κρίση ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλιώς δεν θα υπήρχε κανένας λόγος στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Τσίπρα να δημιουργούν κλίμα κατά του γραμματέα του κόμματος. Δεν θα υπήρχε κανένας λόγος ο γνωστός για τα «φιλοτσιπρικά» του αισθήματα Γ. Λακόπουλος να γράψει άρθρο με τίτλο «Πάνος Σκουρλέτης: Ενας καλός γραμματέας να τον έχει ο αντίπαλος» εγκαλώντας τον γιατί ακόμα δεν έχει παραιτηθεί για να διευκολύνει τις κινήσεις του προέδρου.

Και πολύ περισσότερο δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος μέσα από το documentο.gr και απαντώντας στη φράση του κ. Σκουρλέτη «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται followers αλλά πολιτικά μέλη», έγραψε: «Followers χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ή μάλλον τα εκατομμύρια των followers να συμμετέχουν στην κομματική συλλογικότητα. Δεν χρειάζεται βαριά, αυτοεπιβεβαιωτικά και σεχταριστικά συμπλέγματα που δημιουργούνται για να βλέπουν οι από μέσα ανίκανους τους έξω και να κατασκευάζουν τη δήθεν ικανότητά τους. Κάνουν like στον εαυτό τους, δηλαδή».

Οι περί τον κ. Τσίπρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσωποποιήσει στον κ. Σκουρλέτη τις αντίθετες φωνές στα σχέδια του προέδρου και «βαράνε». Κάποιοι είναι βέβαιοι και μεταφέρουν στους δημοσιογράφους ότι ο Πάνος Σκουρλέτης επιχειρεί όχι να υπηρετήσει αλλά να μπλοκάρει το σχέδιο για το μετασχηματισμό του κόμματος. Είναι οι ίδιοι που αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο κ. Τσίπρας σκέπτεται να αντικαταστήσει τον κ. Σκουρλέτη πριν από το επικείμενο συνέδριο του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μίας ομάδας κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά περίπου και του 70% της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εμφανίζεται να εμμένει στη διαδικασία διεύρυνσης και μετασχηματισμού του κόμματος, μίας ήπιας μετεξέλιξης σε μια ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική εκδοχή των αρχών της δεκαετίας του 1980. Αυτό που αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ ονομάζουν «πασοκοποίηση», εκνευρίζοντας τους αριστερούς της Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα σχέδια αυτά, η βιασύνη και κυρίως η εμμονή των προεδρικών να μην ανοίξει συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας -καθώς μότο των «προεδρικών» είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μεν τις εκλογές αλλά είναι κερδισμένος και έτοιμος να επιστρέψει στην εξουσία- βρίσκει αντίθετους αρκετούς εντός του κόμματος, προεξάρχουσας της ομάδας των 53+ υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έχει εντυπωσιάσει «φίλους» και «εχθρούς» με τη σιωπή του.

Αντίθετους όχι τόσο στην αναγκαιότητα του ανοίγματος και της διεύρυνσης όσο με την «πασοκοποίηση» που έχει στο επίκεντρό της το φραξιονισμό και άρα την πολιτική εξουδετέρωση και εσωκομματικών αντιπάλων. Εξ ου και διαφωνούν οριζοντίως και καθέτως με την πρόθεση του κ. Τσίπρα να είναι ο πρώτος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που θα εκλεγεί -μετά το συνέδριο- από τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού προχωρήσουν στο φθινόπωρο οι εγγραφές νέων μελών, με στόχο της Κουμουνδούρου να είναι τα 200.000 με 250.000 μέλη.

Αντίθετα, υπάρχουν στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Αντώνης Κοτσακάς, οι «πασοκογενείς» που μπήκαν προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Γιάννης Ραγκούσης κ.ά., οι οποίοι θεωρούν αναγκαίο το μαζικό άνοιγμα του κόμματος, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αύξηση των μελών, εσωκομματικές εκλογές για συνέδρους και νέα όργανα και βέβαια εκλογή προέδρου από τη βάση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ