Κόσμος

Ιστορικά χαμηλά της βρετανικής οικονομίας για πρώτη φορά από το 2012

Απρόσμενη συρρίκνωση, για πρώτη φορά από το 2012, εμφάνισε η βρετανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2019, στο πρώτο οικονομικό «χτύπημα» για τον νέο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,2%, έπειτα από αύξηση 0,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να παραμείνει αμετάβλητο.

Παρά το γεγονός ότι για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται μερική ανάκαμψη, ο ρυθμός ανάπτυξης δείχνει να επιβραδύνεται εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με το Brexit και καθώς η παγκόσμια οικονομία φαίνεται πως εισέρχεται σε ύφεση έπειτα από μια δεκαετία. Ακόμα ένα τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ θα οδηγήσει τη βρετανική οικονομία επίσημα σε τεχνική ύφεση.

To momentum της οικονομίας διεκόπη, καθώς οι επιχειρήσεις μείωσαν τα αποθέματά τους κατά 4,4 δισ. βρετανικές λίρες, που είχαν ενισχυθεί λόγω της αρχικής ημερομηνίας του Brexit (29 Μαρτίου).

Παράλληλα, η μεταποίηση συρρικνώθηκε κατά 2,3% το β' τρίμηνο, καταγράφοντας την ταχύτερη πτώση από το 2009.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία του ΑΕΠ είναι τα πρώτα απ' όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Μπ. Τζόνσον, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ