Κόσμος

Ιμπεριαλιστική η πολιτική της Τουρκίας για τη Μέση Ανατολή με «νεο-οθωμανική» ή «πανισλαμιστική» προοπτική

Η ισχυρή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αποδόθηκε στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με μια «νεο-οθωμανική» ή «πανισλαμιστική» προοπτική, αλλά στην πραγματικότητα θα πρέπει να θεωρείται ως «υποϊμπεριαλιστική», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμων Gönenç Uysal σε τελευταία ανάλυσή του.

Αυτό που κυβερνά το ΑΚΡ είναι ουσιαστικά ένα περιφερικό καπιταλιστικό κράτος και ενεργεί όπως και άλλα περιφερειακά κράτη που προσπαθούν να επιτύχουν μεγαλύτερο πλεόνασμα σε περιφερειακή κλίμακα κυριαρχώντας και υποτάσσοντας άλλες περιφερειακές χώρες, δήλωσε ο Uysal, βοηθός καθηγητής διεθνών σχέσεων.

Η Τουρκία, μια χώρα που βρίσκεται στην περιφέρεια του παγκόσμιου καπιταλισμού, έχει αναπτύξει για μεγάλο χρονικό διάστημα σχέσεις εξάρτησης έναντι των Δυτικών δυνάμεων, ανέφερε ο Uysal. "Παράλληλα, όμως, τις τελευταίες δεκαετίες ακολουθούσε μια πολιτική στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να θεωρηθεί«υποϊμπεριαλιστική»", δήλωσε.

Οι εξαρτημένες σχέσεις της Τουρκίας με τις δυτικές χώρες ενισχύθηκαν με την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δέσμευση της Τουρκίας προς το δυτικό μπλοκ, αλλά από την δεκαετία του 1980 η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα των τουρκικών εταιρειών ενίσχυσε τους δεσμούς με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τον Uysal.

Το AKP προώθησε αυτή την επέκταση με μια σειρά εμπορικών συμφωνιών με τις χώρες της περιοχής, αναπτύσσοντας νέες σχέσεις εξάρτησης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία να γίνουν δύο από τους τρεις πρώτους εισαγωγείς όπλων από την Τουρκία μέχρι το 2017, δήλωσε ο ακαδημαϊκός.

Έχει επίσης συνάψει συμμαχία με το Κατάρ για να ενισχύσει την επιρροή της και ενθάρρυνε τις στρατιωτικές σχέσεις με τη Σομαλία και το Σουδάν, είπε ακόμη.

"Εν κατακλείδι, η εξωτερική πολιτική του AKP στη Μέση Ανατολή έχει επιδιώξει να προωθήσει τα οικονομικά συμφέροντα των τουρκικών εταιρειών με στόχο την πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία στην περιοχή", ανέφερε ο Uysal.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ