Τεχνολογία

Η Τουρκία κατασκεύασε και... ιπτάμενο αυτοκίνητο!

Άλλο ένα τεχνολογικό επίτευγμα κατέγραψε η τουρκική εταιρεία Μπαϊκάρ (του συζύγου της μικρής κόρης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν). Μετά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΙΗΑ), παρουσιάζει τώρα το πρώτο μη επανδρωμένο… ιπτάμενο αυτοκίνητο made in Turkey.

Το ‘Τζεζέρι’, που αντλεί το όνομά του από τον διάσημο Άραβα μηχανικό Αλ Τζαζάρι του 13ου αιώνα, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην τεχνολογική έκθεση ‘Teknofest’ που διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη το Σεπτέμβριο.

Ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ ζήτησε μάλιστα τη γνώμη των ‘ακολούθων’ του στο twitter για το σχέδιο του πρώτου ιπτάμενου αυτοκινήτου, τα χαρακτηριστικά του οποίου κρατούνται προς το παρόν μυστικά και θα γίνουν γνωστά στην έκθεση Teknofest, εκεί όπου θα πραγματοποιήσει και την πρώτη του πτήση.

Η κατασκευή του τουρκικού ιπτάμενου αυτοκινήτου διήρκεσε 8 μήνες και αποτελείται από μία καμπίνα για τη μετακίνηση ενός μόνο ατόμου (του οδηγού), ενώ διαθέτει 4 προπέλες.

https://twitter.com/Selcuk/status/1158517362003533825

Ποιος είναι ο Αλ Τζαζάρι

Ο Abu Usl Iz Ismail Ibn Rezzaz Al Jazari θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης μηχανικής, ο οποίος έζησε τον 13ο αιώνα και κατασκεύασε το πρώτο ‘ρομπότ’ μουσικής για να διασκεδάζει τον Άραβα βασιλιά στο παλάτι και τους επισκέπτες του. Το σχέδιο του ‘ρομπότ’ του Αλ Τζαζίρι βρέθηκε αργότερα ανάμεσα στα χειρόγραφα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Σύμφωνα με την ιστοριογραφία, ο Έλληνας μαθηματικός Αρχύτας ήταν ο πρώτος που έφτιαξε το 300 π.Χ. ένα περιστέρι-ρομπότ που πετούσε με τον ατμό, ωστόσο ο Αλ Τζαζάρι θεωρείται, σύμφωνα με τις καταγραφές, ο μηχανικός που έφτιαξε το πρώτο ρομπότ στην ιστορία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ