Κίνα

Η μεταφορά κινεζικών στρατευμάτων στο Χονγκ Κονγκ προκαλεί φόβους για παρέμβαση του Πεκίνου (βίντεο)

Η κίνηση χιλιάδων στρατευμάτων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) από την ηπειρωτική Κίνα προς το Χονγκ Κονγκ προκάλεσε ανησυχίες στους διαδηλωτές για πιθανή παρέμβαση του Πεκίνου, παρά το γεγονός πως συνιστούσε μία εκ περιτροπής μετακίνηση στρατευμάτων.

Πολλοί πολίτες του Χονγκ Κονγκ ανησύχησαν την Πέμπτη το πρωί, καθώς πάνω από 6.000 στρατιώτες του PLA έφτασαν στην ημιαυτόνομη πόλη, η οποία υπήρξε ο χώρος των διαμαρτυριών και συγκρούσεων με την αστυνομία.

Ωστόσο, ενώ πολλοί φοβούνταν ότι το Πεκίνο είχε αρχίσει να αναπτύσσει στρατεύματα ως απάντηση στην πολιτική κρίση, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης διευκρίνισαν ότι η μετακίνηση ήταν μέρος μιας ετήσιας εκ περιτροπής μετακίνησης στρατευμάτων στο «The Hong Kong Garrison of the Chinese People's Liberation Army».

«Έχοντας την έγκριση από την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή, η κίνηση είναι μια συνήθης τακτική ετήσια μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων, σύμφωνα με το Νόμο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την φύλαξη στην Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ (HKSAR)», αναφέρει μια στρατιωτική δήλωση που δημοσίευσε το Xinhua.

Αυτή η εξέλιξη έλαβε χώρα λιγότερο από 24 ώρες αφότου η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ (HKPF) αρνήθηκε να επιτρέψει σε διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν μαζικές συγκεντρώσεις το Σάββατο.

https://twitter.com/PDChina/status/1166930977375043584

​Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, οι διαδηλώσεις έλαβαν μια αποφασιστική στροφή καθώς ένας αστυνομικός έριξε πολλαπλές προειδοποιητικές βολές στον αέρα. Το περιστατικό σηματοδότησε την πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες.

«Η κλιμάκωση των παράνομων και βίαιων ενεργειών των ριζοσπαστών διαδηλωτών δεν είναι μόνο εξωφρενική, αλλά ωθεί το Χονγκ Κονγκ στα πρόθυρα μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης», αναφέρει μια δήλωση της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την HKPF, συνολικά 36 άτομα συνελήφθησαν μόνο την Κυριακή, με το νεότερο να είναι 12 ετών.

Με τις διαπραγματεύσεις φαινομενικά σε αδιέξοδο και την βία σε άνοδο, η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας του Χονγκ Κονγκ, κ. Κάρι Λαμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η δυνατότητα να ζητηθεί βοήθεια από το Πεκίνο βρίσκεται στο τραπέζι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ