Κόσμος

Η Κατάρα των Φαραώ - Η απόφαση για μεταφορά αιγυπτιακού τάφου «τρομάζει» τους αρχαιολόγους

Η απόφαση του αιγυπτιακού υπουργείου Αρχαιοτήτων να μεταφέρει αρχαίο αιγυπτιακό τάφο εξόργισε τους αρχαιολόγους, που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη καταστροφή του σπουδαίου αρχαιολογικού θησαυρού.

Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου αποφάσισε να μεταφέρει ένα αρχαίο τάφο, στο μουσείο της νέας διοικητικής πρωτεύουσας, προκαλώντας την αγανάκτηση των ερευνητών,

Στο μουσείο της νέας διοικητικής πρωτεύουσας, όλες οι σπουδαίες προσωπικότητες και οι τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον τάφο, επιτρέποντας σε χιλιάδες αν όχι εκατ. ανθρώπων να το απολαύσουν», τόνισε ο Μουσταφά Ουαζίρι, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Ο τάφος από την περίοδο των Πτολεμαίων ανήκει σε έναν ευγενή με το όνομα Τούτου και τη γυναίκα του, που λέγεται ότι ήταν μουσικός για την αρχαία Αιγύπτια θεά, Άθωρ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Sun, οι τοίχοι του τάφου κόπηκαν σε κομμάτια για να μεταφερθούν.

Η απόφαση για τη μεταφορά δικαιολογήθηκε από το υπουργείο Αρχαιοτήτων, ως αναγκαιότητα ώστε ο τάφος να χαθεί από την αφάνεια, εξαιτίας του απομακρυσμένου της τοποθεσίας του και υπό το φόβο ληστών. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι εμφανίζονται εξοργισμένοι από την πρόθεση για μεταφορά, υπό το φόβο της καταστροφής του μνημείου.

Από την πλευρά του, το βρετανικό ταμπλόιντ αναφέρει πως η προσπάθεια αποκατάσταση του ίσως ξυπνήσει την «Κατάρα των Φαραώ».

«Η μεταφορά του τάφου αποτελεί παραβίαση της Χάρτας της Βενετίας για την αποκατάσταση αρχαιοτήτων και αυτό που κάνει το υπουργείο είναι να καταστρέφει αυτό το μνημείο αντί να το σώζει», τόνισε η Αιγύπτια αρχαιολόγος, Μόνικα Χάννα, στην εφημερίδα Daily News.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο τάφος διαθέτει δύο μικρά δωμάτια με πέτρινες σαρκοφάγους και περί τα 50 μουμιοποιημένα ζώα, καθώς και μια ακόμη μούμια που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ