Κόσμος

Η Ινδονησία «έριξε» το ίντερνετ μετά από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και χθες κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Τζακάρτα που ζει από την αρχή εβδομάδας κινητοποιήσεις κατά τις οποίες ξέσπασαν ταραχές με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να τραυματιστούν και να συλληφθούν.

Η ινδονησιακή κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης στο πλαίσιο της οποίας επιστράτευσε επιπλέον 1.200 στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μουχάμαντ Ικμπάλ, υποστήριξε πως οι δυνάμεις επιβολής της τάξης δεν έχουν εφοδιαστεί με αληθινές σφαίρες.

Πάντως, η ανάπτυξη των ενισχύσεων ενδέχεται να κλιμακώσει την ένταση, να αυξήσει την οργή των πολιτών της Παπούας, προειδοποίησε η Βερόνικα Κόμαν, δικηγόρος ειδικευμένη σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα, μετά τις συλλήψεις Ιάβας 43 φοιτητών από την Παπούα στη Σουραμπάγια, όπου έγινε και κινητοποίηση εναντίον της παρουσίας τους με ρατσιστικά συνθήματα.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών εισέβαλαν σε εστία και τους συνέλαβαν διότι φέρονται να μην επέδειξαν σεβασμό στην ινδονησιακή σημαία την ημέρα της επετείου της ανεξαρτησίας. Οι αστυνομικοί τους προσήγαγαν και τους ανέκριναν, πριν να τους αφήσουν ελεύθερους.

Περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν και την Τετάρτη στην Τιμίκα, όπου δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε κάποιους από αυτούς να πετούν πέτρες στα παράθυρα της τοπικής Βουλής και να προσπαθούν να σπάσουν το διαχωριστικό για να μπουν μέσα. Το πλήθος δεν υποχώρησε παρά μόνο αφού η αστυνομία άνοιξε πυρ προειδοποιητικά.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 45 συλλήψεις, ανάμεσά τους πρόσωπα που κατηγορούνται πως υποκίνησαν τη διαδήλωση και προκάλεσαν υλικές φθορές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Η αστυνομία έκανε εκτενή χρήση δακρυγόνων και για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές στην πόλη Φακφάκ, όπου ομάδα ατόμων έβαλαν φωτιά σε μια αγορά και κατέστρεψαν τραπεζικά αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών και καταστήματα. Στο μεταξύ η αναζητά πάνω από 250 φυλακισμένους που απέδρασαν από φυλακή στη Σόρον, την οποία πυρπόλησαν διαδηλωτές.

Τέλος, ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα για τα γεγονότα στη Σουραμπάγια, ενώ αναμένεται να επισκεφτεί τη Δυτική Παπούα την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ