Κόσμος

Η βάση του Ιντζιρλίκ, η Γενοκτονία των Αρμενίων και μια χαμένη δίκη στις ΗΠΑ


Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση έφτασε προσφάτως ενώπιον του 9ου Εφετείου των ΗΠΑ, το οποίο την περασμένη Πέμπτη εξέδωσε την απόφασή του σχετικά με τις δύο μηνύσεις που είχαν καταθέσει το 2010 οι αρμενικής καταγωγής Άλεξ Μπακαλιάν, Αναΐς Χαρουτουνιάν και Ρίτα Μαχντεσιάν.

Οι ενάγοντες ζητούσαν αποζημίωση 65 εκατ. δολαρίων για την περιουσία των προγόνων τους που κατασχέθηκε κατά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και μία απόφαση βάσει της οποίας η Τουρκία θα μπορούσε να δικαστεί στις ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι οι μηνύσεις αφορούν έκταση στο Ιντζιρλίκ, στην πόλη των Αδάνων, στην οποία σήμερα βρίσκεται η αμερικανική βάση. Στις μηνύσεις τονίζεται ότι υπάρχουν δύο τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και η T.C. Ziraat Bankasi, που βγάζουν κέρδη από την εκμετάλλευση της περιουσίας που κάποτε ανήκε σε Αρμενίους.

Το 2013 η ομοσπονδιακή δικαστής της Καλιφόρνιας Ντόλι Τζι απέρριψε την υπόθεση με το σκεπτικό ότι το δικαστήριο της δεν είναι αρμόδιο να κρίνει εάν η Τουρκία διέπραξε ή όχι γενοκτονία το διάστημα 1915-1923. Την απόφαση αυτή επιβεβαίωσε το 9ο Εφετείο, το οποίο στη 12σέλιδη γνωμοδότησή του αναφέρει ότι υπάρχει παραγραφή, ακόμα και αν οι ενάγοντες πιστεύουν ότι οποιαδήποτε νομική κίνηση εναντίον της Τουρκίας θα μπορούσε να ισχύει έως το 1976, οπότε και το Κογκρέσο ψήφισε το νόμο περί κρατικής ασυλίας (Foreign Sovereign Immunities Act).

Το Εφετείο απέφυγε να αποφανθεί και για το αν οι πράξεις γενοκτονίας είναι εξαίρεση στο νόμο περί κρατικής ασυλίας, καθώς και αυτό θεωρεί ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά των Αρμενίων που προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη.

πηγή: pontos-news.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ