Βαλκάνια

ΕυρωΡωσικό μπρα-ντε-φέρ στα Σκόπια - Που θα βγάλει η γεωπολιτική "ρώσικη ρουλέτα" στην περιοχή

Ένα περίεργο και ανησυχητικό παιχνίδι παίζεται με τα Σκόπια το τελευταίο διάστημα. Ενώ οι έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το γειτονικό κρατίδιο φαίνεται πως ολοένα και πλησιάζουν , στην ΕΕ επικρατεί προβληματισμός και αυτό οφείλεται στην αποτυχία της σκοπιανής κυβέρνησης να επιφέρει τις δέουσες μεταρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης και δεν έχει δώσει βάρος στο έγκλημα και τη διαφθορά στη χώρα, αντιθέτως η κυβέρνηση Ζάεφ έχει επικεντρωθεί στην επίλυση των διαφορών με τους γείτονες -μεταξύ των οποίων και την χώρα μας βέβαια- γράφουν αλβανικά δημοσιεύματα των Σκοπίων.

Τα Σκόπια δεν πληρούν απολύτως τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ, αλλά η Ευρωπαϊή Ένωση πρέπει να βρει τρόπους να ενισχύσει τις προοπτικές στην περιοχή και παράλληλα να περιορίσει τις έντονες φιλορωσικές τάσεις που υφίστανται στα Βαλκάνια, όπως παλιότερα έπραξε σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

To μπρα-ντε-φέρ Ρωσίας-ΕΕ στα Σκόπια είναι δεδομένο...

«Ο Πούτιν επιστρέφει στα Σκόπια, η ΕΕ παίζει επικίνδυνο παιχνίδι», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων- aktuale.mk.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ανοίξει πολλά παραρτήματα του ιδρύματος «Ρωσική Ειρήνη», στην γειτονική μας χώρα, ενώ είχαν εισρεύσει ρωσικές επιχειρήσεις είτε απευθείας είτε μέσω εταιρειών που εδρεύουν σε τρίτες χώρες, της Ασίας και της Ευρώπης.

Το Κρεμλίνο παραμένει «παίκτης» στα Σκόπια χάρη στον νέο ρόλο του ως προστάτη του “μακεδονικού εθνοτικού εθνικισμού”.

Η Ρωσία σύντομα εκμεταλλεύτηκε την πολιτική διάσπαση στη χώρα για να τοποθετηθεί ως προστάτης του «ταπεινωμένου Μακεδονικού λαού».

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, «η εικόνα της Μόσχας ως προστάτη των εθνοτικών Μακεδόνων, ενός συμπατριώτη σλαβικού ορθόδοξου έθνους, έχει λάβει μεγάλη ώθηση».

Ειδικότερα, οι ρωσικές σημαίες έγιναν μέρος της συνηθισμένης εικονογραφίας όχι πολύ μακρινών διαμαρτυριών καθώς και στην εκστρατεία μποϊκοτάζ πριν από το δημοψήφισμα ενάντια στη συμφωνία για το «όνομα» με την Ελλάδα.

Η Μόσχα δημιούργησε ποικίλους διαύλους επιρροής, μεταξύ των οποίων «ενώσεις, πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ακόμη και ένα πολιτικό κόμμα» - την Ενωμένη Μακεδονία του Janko Bachev.

Ειδικά επ΄αφορμή του δημοψηφίσματος για την συμφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία , μετά το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία Πρεσπών με την Ελλάδα και παρόλο που δεν επετέυχθη το απαιτούμενο όριο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση υποστηρίζοντας ότι κέρδισε και ότι «οι Μακεδόνες ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επέβαλαν εξωτερικά τα Σκόπια και τη Αθήνα [από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ]» και προειδοποίησε ότι «η επιθυμία να διασφαλιστεί και να επιταχυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη βούληση του λαού της πΓΔΜ είναι εμφανής ".

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία έχει δημιουργήσει ισχυρές βάσεις ανάμεσα σε βασικά τμήματα της σκοπιανής κοινωνίας.

Μια ανάλυση κοινής γνώμης που διεξήγαγε το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία, SociSCI, έδειξε ότι το 2016 η Ρωσία θεωρήθηκε ως ο δεύτερος καλύτερος ξένος σύμμαχος της “Βόρειας Μακεδονίας” (25%).

Το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 18 % το 2017 αλλά αυξήθηκε και πάλι το 2018 στο 26,4% θέτοντας τη Ρωσία στην τρίτη θέση, πίσω από μόνο την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, τόσο το 2017 όσο και το 2018, η πλειοψηφία των Σκοπιανών επιλέγει τη Ρωσία ως τον δεύτερο καλύτερο σύμμαχο της χώρας τους, μετά την ΕΕ.

Αυτή η τάση είναι κατανοητή, ίσως, δεδομένου του νέου ρόλου της Μόσχας ως «προστάτη» των συμφερόντων των “Μακεδόνων”, αντί της λεγόμενης «πλατφόρμας των Τιράνων» ή των «επιβαλλόμενων» συνθηκών με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Αναλυτές υποστηρίζουν ωστόσο ότι παρά την φιλορωσική τάση εντός της σκοπιανής κοινωνίαςσυνολικά, ο πληθυσμός παρέμεινε γενικά φιλοευρωπαϊκός και υποστήριζε σε μεγάλο βαθμό την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι πως η ΕΕ αυτήν την στιγμή παίζει "ρωσική ρουλέτα" με τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες των Σκοπίων, καθώς αυτό πιθανόν να φέρει τη Μόσχα πίσω στο παιχνίδι, κάτι που το Κρεμλίνο θα κάνει οτιδήποτε για να το αποτρέψει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ