Κόσμος

Εντείνεται η ένταση ΗΠΑ – Κίνας: Στο Στενό της Ταϊβάν στέλνουν οι Αμερικανοί πολεμικό πλοίο


Οι ΗΠΑ τακτικά πραγματοποιούν πλεύσεις δια μέσου του ευαίσθητου αυτού θαλάσσιου περάσματος, το οποίο χωρίζει την ηπειρωτική Κίνα από την Ταϊβάν.

Στο Στενό της Ταϊβάν πλέει αμερικανικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνο.

«Η πλεύση του πλοίου μέσω του Στενού της Ταϊβάν υποδηλώνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-ειρηνικό Ωκεανό» αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το αμερικανικό πλοίο έχει ταυτοποιηθεί ως το «USS Green Bay».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνο κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά το πράσινο «φως» στην πώληση δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ταϊβάν.

Το μήκους 180 χιλιομέτρων Στενό της Ταϊβάν χωρίζει το νησί της Ταϊβάν από την ηπειρωτική Κίνα, με το Πεκίνο να θεωρεί ότι εντάσσεται εντός των κινεζικών χωρικών υδάτων.

Τις προηγούμενες ημέρες, η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ άναψε το «πράσινο φως» στην πώληση συνολικά 66 μαχητικών αεροσκαφών, τύπου F-16, προς το αυτο-ανακηρυχθέν κράτος.

Από την πλευρά της, η Κίνα έχει καλέσει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν άμεσα τα παραπάνω σχέδια, απειλώντας με την επιβολή κυρώσεων εις βάρος των εμπλεκόμενων αμερικανικών εταιρειών.

Η Ταϊβάν ελέγχεται από την Κίνα από το 1949, καθώς το Πεκίνο θεωρεί τη νήσο ως κινεζική επαρχία. Την ίδια στιγμή, όμως, η Ταϊβάν υποστηρίζει ότι αποτελεί αυτόνομη χώρα και ότι διαθέτει πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με αρκετά έθνη, τα οποία αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ