Κόσμος

Εντάσεις στους G7 για την πιθανότητα επιστροφής της Ρωσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε... καυγά με τους υπόλοιπους ηγέτες των G7, κατά τη διάρκεια της συνόδου στη Γαλλία, όταν προσπάθησε να προωθήσει την ιδέα επιστροφής της Ρωσίας στο «κλαμπ» των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Καυγάς για την αμερικανική πρόταση περί επιστροφής της Ρωσίας στην ομάδα των G7 φέρεται να έλαβε χώρα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των υπόλοιπων έξι ηγετών, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου στη Γαλλία, το Σαββατοκύριακο.

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, μιλώντας στην εφημερίδα «The Guardian», ισχυρίστηκε ότι υπήρξε ένταση ανάμεσα στους ηγέτες, όταν η συζήτηση εστίασε στην πιθανότητα επιστροφής της Ρωσίας στους κόλπους των G7.

«Υπήρξε λίγη ένταση – είναι το λιγότερο που μπορώ να πω. Οι περισσότεροι ηγέτες επέμειναν ότι αποτελούν μία οικογένεια, μία κοινότητα φιλελεύθερων δημοκρατιών και γι’ αυτό τον λόγο υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν στον πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος δεν αντιπροσωπεύει κάτι τέτοιο, να επιστρέψει» δήλωσε, χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, μία δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή διαμήνυσε ότι οι ηγέτες των G7 εξέτασαν την πιθανότητα επανένταξης της Μόσχας στο «κλαμπ» των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με πηγές, μόνο ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, υιοθέτησε μία ουδέτερη στάση.

Τα υπόλοιπα μέλη των G7 – Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Καναδάς – απέρριψαν σθεναρά την προωθούμενη πρόταση.

Την Τρίτη, ο Τραμπ συμφώνησε με την πρόταση του προέδρου Μακρόν να προσκληθεί η Ρωσία στη σύνοδο των G7, η οποία θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ το 2020. Υποστήριξε δε, ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιστρέψει στους G7, ανασυστήνοντας το σχήμα των G8.

Αν και ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία, είναι «ανοιχτές» σ’ αυτό, κάποιες άλλες, όπως ο Καναδάς, παραμένουν κάθετα αντίθετες.

Το σχήμα των G8 δημιουργήθηκε το 1998 και διαλύθηκε το 2014, έπειτα από τα γεγονότα στην Κριμαία και την Ουκρανία. Έκτοτε ιδρύθηκε το σχήμα των G7, το οποίο κατηγόρησε τη Μόσχα για επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...