Εκκλησία

Διάσκεψη Κορυφής Χριστιανών και Ισλαμιστών ηγετών στην Βηρυτό-Πατριάρχης Αντιοχείας: Τίποτα δεν μας χωρίζει

Μια σύνοδος κορυφής των θρησκευτικών ηγετών για την ειρηνική συνύπαρξη των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου στο Κοινοτικό Κέντρο Druze στη Βηρυτό.

Στη σύνοδος κορυφής παρέστη μεταξύ άλλων και ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, Ιωάννης Χ,  ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών, Δρούζοι, καθολικοί, Συροκαθολικοί, μονοφυσίτες, αλλά και από τους Ισλαμιστές ο Μεγάλος Μουφτής του Λιβάνου Σεΐχ Αμπντούλ-Λάτιφ Ντάριαν, ο ​​Αντιπρόεδρος του Ισλαμικού Ανώτατου Σιϊτικού Συμβουλίου, Σέιχ Αλί Χάτιμπ, και άλλες θρησκευτικές προσωπικότητες.

Μιλώντας κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Σεΐχ Ναμίμ Χασάν σημείωσε ότι η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρές προκλήσεις, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να αγωνιστούμε για ενότητα. "Η κλήση μας είναι μια έκκληση για ευθύνη και αγάπη. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Michel Aoun) να ενώσει τους Λιβανέζους και να αποτρέψει κάθε προσπάθεια να υπονομευθούν τα θεμέλια της συνύπαρξης που βασίζονται στον πλουραλισμό και την εταιρική σχέση " , ανέφερε .

Ηγέτες των σιιτικών και σουνιτικών μουσουλμανικών κοινοτήτων, επικεφαλής των χριστιανικών εκκλησιών και άλλοι μίλησαν στη διάσκεψη. Όλοι οι πνευματικοί ηγέτες σημείωσαν τη σημασία της συνοχής της κοινότητας και τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθούν οι εσωτερικές διαιρέσεις προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας.

Ο Πατριάρχης Αντιόχειας Ιωάννης στην ομιλία του σημείωσε ότι η σύνοδος κορυφής είναι "ένα μήνυμα που επιβεβαιώνει ότι τίποτα δεν μας χωρίζει".

"Η ποικιλομορφία μας δείχνει ότι είμαστε μία οικογένεια. Η ίδια η εικόνα της διαφορετικότητας μας είναι ένα ισχυρό μήνυμα πως δεν μας χωρίζει τίποτα. Είμαστε μια οικογένεια που σέβεται τον καθένα μας ", δήλωσε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιόχειας.

«Ελπίζω ότι η σύνοδος θα γίνει τακτική και όλοι θα προσευχόμαστε για τη σωτηρία του Λιβάνου και του λαού του, για τη σωτηρία της Πατρίδας. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους καταπιεσμένους, να σκεφτούμε τους ανθρώπους που μας κοιτάζουν και να προσευχηθούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους - στον Λίβανο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία ενότητας ", δήλωσε ο Καρδινάλιος Bechara Ar-Ray.

Ο Καθολικός Αράμ Ι τόνισε: «Το σημερινό συνέδριο αντιπροσωπεύει τη μητρική εικόνα του Λιβάνου σε όλη του την ποικιλομορφία. Ανήκουμε σε διαφορετικές κοινότητες, αλλά μιλάμε την ίδια γλώσσα - τη γλώσσα του Λιβάνου, δηλαδή τη γλώσσα του διαλόγου, της συνεργασίας και της συνύπαρξης. Ο Λίβανος είναι μια χώρα συνύπαρξης, αυτή είναι η μοναδικότητά της. Είμαστε μία οικογένεια. Υπάρχουν προβλήματα στην οικογένεια, αλλά είναι αναγκαία η επίλυση των προβλημάτων μας μέσω αμοιβαίας κατανόησης και χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα νέων ανησυχιών και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί: η εσωτερική μας ενότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας του Λιβάνου, οι άνθρωποι στρέφονται προς τους πνευματικούς ηγέτες. Δεν έχουμε μόνο κάτι να πούμε, αλλά πρέπει να κάνουμε και κάτι. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι για τις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι."

Ο μουφτής Abdul-Latif Daryan, με τη σειρά του, δήλωσε: «Ως πνευματικοί ηγέτες, ποτέ δεν διαφωνήσαμε με τις βασικές αρχές της επιβίωσης ενός έθνους και τη συνέχισή του, είχαμε πάντα επαφή για να λύσουμε δύσκολες υποθέσεις στο πλαίσιο των βασικών κανόνων εθνικής ενότητας και τήρησης αρχών με βάση το Σύνταγμα του Λιβάνου και τη Συμφωνία Taif (εθνικό σύμφωνο του 1943, το οποίο θεμελίωσε το Λίβανο ως πολυθρησκευτικό κράτος).

Η συνάντηση εξέτασε επίσης ορισμένα ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος στον Λίβανο και την περιοχή.

Στη συνέχεια, μια κοινή δήλωση καταγράφοντας την ετοιμότητα των θρησκευτικών ηγετών όλων των κοινοτήτων να ξεκινήσουν διάλογο στο όνομα της ειρηνικής συνύπαρξης των χριστιανών και των μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή. Το έγγραφο υπογράφηκε από όλους τους ηγέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ