Κόσμος

Δανία: «Έκπληξη» προκάλεσε η ακύρωση της επίσκεψης του Τραμπ

Τα Βασιλικά Ανάκτορα της Δανίας εξέφρασαν «έκπληξη» μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα επισκεφθεί τη Δανία τον επόμενο μήνα.

«Ήταν μια έκπληξη, αλλά δεν έχουμε τίποτε περισσότερο να πούμε γι’ αυτό», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Δανίας DR η διευθύντρια επικοινωνίας των Ανακτόρων, Λιν Μπάλεμπι.

Τα Ανάκτορα εξέδωσαν ανακοίνωση στις 31 Ιουλίου η οποία ανέφερε ότι η βασίλισσα Μαργκρέτε Β’ είχε καλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη στη Δανία στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν, δύο εβδομάδες πριν από την πραγματοποίησή της, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά της για την προσφορά του η χώρα του να αγοράσει τη Γροιλανδία.

Ο Τραμπ ακυρώνει την επίσκεψη στη Δανία αφού έμαθε ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται, είναι ο τίτλος του τηλεγραφήματος του Γερμανικού Πρακτορείου dpa, αναφέροντας ότι το θέμα εγείρει μια αιτία έντασης.

Ο Τραμπ επρόκειτο να επισκεφθεί τη Δανία έπειτα από πρόσκληση της βασίλισσας Μαργκρέτε Β’ και να συναντηθεί με την πρωθυπουργό Φρέντεριξεν. Οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και θέματα που αφορούν την Αρκτική αναμενόταν να συζητηθούν, παρότι μια σαφής ατζέντα δεν έγινε γνωστή από την αμερικανική πλευρά.

«Η Δανία είναι έτοιμη για την επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ! Εταίρος, σύμμαχος, φίλος», έγραψε στο Twitter η αμερικανίδα πρέσβυς στη Δανία Κάρλα Σαντς, δύο ώρες προτού ο Τραμπ ανακοινώσει μέσω Twitter την ακύρωση της επίσκεψης.

https://twitter.com/USAmbDenmark/status/1163924406198030336

Η πρωθυπουργός Φρέντεριξεν επισκέφθηκε τη Γροιλανδία το Σαββατοκύριακο και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του ημι-αυτόνομου εδάφους Κιμ Κίλσεν για να επιμείνει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά αγοραπωλησία.

Η Φρέντεριξεν αποκάλεσε την ιδέα του Λευκού Οίκου να αγοράσει το νησί στην Αρκτική «παράλογη» τονίζοντας σαφέστατα ότι «η Γροιλανδία δεν πωλείται». Ωστόσο, επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχός μας».

Η αγορά του νησιού είχε προταθεί από την Ουάσινγκτον και κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αλλά είχε απορριφθεί από την Κοπεγχάγη.

Τον 19ο αιώνα, οι ΗΠΑ είχαν επεκτείνει πολύ την επικράτειά τους με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με την αγορά της Λουιζιάνας από τη Γαλλία, που σχεδόν διπλασίασε την έκταση του τότε νεαρού κράτους. Αργότερα, οι ΗΠΑ αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία. Η βόρεια αυτή αμερικανική Πολιτεία παραμένει η μεγαλύτερη της χώρας — είναι σχεδόν διπλάσια από το Τέξας, αν και αραιοκατοικημένη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ