Ιστορία

«Γυναίκες ανακούφισης»: Το έγκλημα του Ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου (βίντεο)

Πολλές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας έχουν μελανά σημεία και όταν κάποιος ανατρέχει σε αυτές που αφορούν την Ιαπωνία, σίγουρα θα συναντήσει το σημείο που αφορά τις γυναίκες που αναφέρονται ως «γυναίκες ανακούφισης».

Στην ουσία οι γυναίκες αυτές ήταν σκλάβες του σεξ του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού και είχαν ως «σκόπο» τους να ικανοποιούν σεξουαλικά τους στρατιώτες που υπηρετούσαν στο μέτωπο.

Υπολογίζεται πως περισσότερες από 200.000 γυναίκες, κυρίως κορεατικής καταγωγής, ήταν αιχμάλωτες του Ιαπωνικού Στρατού. Και μπορεί να έχουν περάσει περισσότερα από 70 χρόνια από την λήψη του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, ωστόσο η «στρατιά του έρωτα» δεν έχει λάβει την προσοχή που της αρμόζει και δεν έχει υπάρξει εκτενής εξέταση όλων όσων έχουν περάσει στα χέρια των Ιαπώνων.

Ενδεικτικό είναι, πως η πρώτη και μόνη δίκη που έγινε αναφορικά με τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν εις βάρος τους είναι τη δεκαετία του 1980, ενώ μέχρι και το 2015 η ιαπωνική κυβέρνηση δεν είχε προβεί σε κάποια δημόσια πράξη μεταμέλειας για τις πράξεις του στρατού τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα, μετά από ενδελεχή έρευνα περίπου δύο ετών, ερευνητές, ανακάλυψαν στα αμερικανικά αρχεία ένα εξαιρετικά σπάνιο και σημαντικό βίντεο ντοκουμέντο από τις «γυναίκες ανακούφισης».

Το ασπρόμαυρο βίντεο είναι τραβηγμένο το 1944 και παρουσιάσει την απελευθέρωση «γυναικών ανακούφισης» από τον κινεζικό στρατό. Το συγκεκριμένο βίντεο είναι το πρώτο που ανακαλύπτεται παγκοσμίως και αφορά το εν λόγω ζήτημα. Μέχρι στιγμής, οι καταγραφές για τις «γυναίκες ανακούφισης» είχαν γίνει μόνο μέσα από φωτογραφίες.

Το συγκλονιστικό βίντεο παρουσιάζει τις γυναίκες έξω από έναν «οίκο ανοχής», με βρώμικα ρούχα να προσπαθούν να μιλήσουν στους αξιωματικούς. Μάλιστα η μία φαίνεται να έχει το χέρι της γύρω από την κοιλιά της γιατί είναι έγκυος, γεγονός πολύ σπάνιο για μια «σκλάβα του σεξ» του ιαπωνικού στρατού, λόγω του ότι τα εμβόλια κατά της σύφιλης που τους έκαναν άφηναν πολλές από στείρες.

Ιαπωνία και Κορέα από το 2015 και εξής συνεργάζονται για να βοηθήσουν τις γυναίκες που ήταν θύματα του ιαπωνικού στρατού, ενώ πολλές είναι οι προσπάθειες των δύο πλευρών ώστε να σταματήσει να χρησιμοποιείται ο όρος «γυναίκες ανακούφισης» με μειωτικό τρόπο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ