Κόσμος

Γιατί έρχεται στην Ελλάδα το ιρανικό τάνκερ που «κυνηγούν» οι ΗΠΑ

Πυκνώνουν οι πληροφορίες από διεθνείς ναυλομεσιτικές και άλλες πηγές πως το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που έχουν βάλει στο στόχαστρο τους οι ΗΠΑ και το οποίο κατευθύνεται προς την Καλαμάτα, θα επιχειρήσει να ξεφορτώσει μέρος του πολύτιμου φορτίου του στα ανοιχτά των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η μεταφόρτωση του φέρεται να ήταν μέρος του αρχικού σχεδίου για να μπορεί η Τεχεράνη να πουλήσει το αργό πετρέλαιό της (2,1 εκατομμύρια βαρέλια μεταφέρει το δεξαμενόπλοιο), η αξία του οποίου εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια ακόμα κι αν συνυπολογιστεί η έκπτωση την οποία θα αξιώσουν οι όποιοι δυνητικοί αγοραστές εξαιτίας του ρίσκου που συνεπάγεται το σπάσιμο των αμερικανικών κυρώσεων.

Η πορεία του προς τα ανατολικά δείχνει πως είτε κατευθύνεται πράγματι στη Συρία, όπου παραμένει αμφίβολο αν θα του επιτραπεί από τις ΗΠΑ να προσεγγίσει, είτε προς το κανάλι του Σουέζ για να επιστρέψει πίσω. Όμως για να περάσει το κανάλι θα πρέπει να ξεφορτώσει ένα μεγάλο μέρος του ώστε να μειωθεί το βύθισμά του αναφέρουν οι ειδικοί.

Οι τελευταίες πληροφορίες στην αγορά εμπλέκουν την γνωστή πολυεθνική εταιρεία Gunvor και την θυγατρικής της Clearlake στην υπόθεση αναφέροντας πως σχεδιάζει ένα «ship to ship» ή «STS operation». Οι Gunvor/Clearlake έχουν ξανακάνει τέτοιες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Καλαμάτας αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η όλη υπόθεση απειλεί να εμπλέξει την Ελλάδα σε μια διεθνή αντιπαράθεση από την οποία δεν έχει απολύτως τίποτα να κερδίσει, σημειώνουν ξένοι παρατηρητές. Τα διεθνή μέσα παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας όπως το Marine Traffic δείχνουν πως το Adrian Darya 1 , όπως ονομάζεται πλέον το επίμαχο υπερδεξαμενόπλοιο, έχει δώσει ημέρα και ώρα άφιξης στην Καλαμάτα την Δευτέρα 26 Αυγούστου στις τρεις το μεσημέρι. Όμως ούτε σήμα κατάπλου έχει δώσει στις ελληνικές αρχές το πλοίο ούτε και μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις εκεί λιμενικές υποδομές. Επομένως οι περισσότεροι στην αγορά συνάγουν πως κατευθύνεται σε διεθνή ύδατα για την μεταφόρτωση.

Για τον κίνδυνο κυρώσεων εναντίον όποιου υποστηρίξει το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 ή του επιτρέψει να ελλιμενιστεί προειδοποίησε για μια ακόμη φορά η Ουάσιγκτον αυτή τη φορά δια στόματος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, διαμηνύοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν απαραίτητη για να εμποδίσουν το τάνκερ να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων.

Το ιρανικό τάνκερ, που τον τελευταίο μήνα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός αδιεξόδου με εμπλεκόμενους την Τεχεράνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, σήκωσε άγκυρα την προηγούμενη εβδομάδα όταν απελευθερώθηκε από το Γιβραλτάρ, αφήνοντας τις αγορές να αναρωτιούνται για το πού κατευθύνονται 2,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που υπάγονται στις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Τεχεράνη οι ΗΠΑ. Πριν αποδεσμευτεί από το Γιβραλτάρ, στα εγχώρια ύδατα του οποίου κατασχέθηκε από το αγγλικό Βασιλικό Ναυτικό τον Ιούλιο επειδή μετέφερε αργό πετρέλαιο στην Συρία, το δεξαμενόπλοιο αντικατέστησε την μέχρι τότε παναμέζικη σημαία του με ιρανική και μετονομάστηκε από Grace 1 σε Adrian Dayra 1.

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα έχουν ξεκαθαρίσει ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το τάνκερ ιρανικών συμφερόντων και βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά».

mononews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ