Εθνικά θέματα

Γερμανική εφημερίδα: «Ο Μητσοτάκης θέλει να διαπραγματευθεί με τους Γερμανούς τις πολεμικές αποζημιώσεις»

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να διαπραγματευτεί με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας τις αποζημιώσεις που οφείλονται, σύμφωνα με την Αθήνα, σε καταστροφές των ΝΑΖΙ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αναφέρει η εφημερίδα «Die Frankfurter Allgemeine Zeitung», όπως σημειώνει βουλγαρικό δημοσίευμα.

Κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (CDU) ο συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης στην Αθήνα, επιβεβαίωσε το σχετικό αίτημα των προκατόχων του, του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν απευθύνει στο Βερολίνο δια της διπλωματικής οδού σχεδόν πριν από πέντε μήνες.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει θετική απάντηση», είπε ο Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι το ‘κεφάλαιο’ αυτό μπορεί σύντομα να κλείσει. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι «σημαντική για τη στενότερη ολοκλήρωση των δύο χωρών μας», είπε.

Στις αρχές Απριλίου, την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας από την Αριστερά, είχε ζητήσει επίσημα από τη Γερμανία να διαπραγματευθεί τις αποζημιώσεις για τις ζημιές του πολέμου.

Το κόμμα του Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία, στήριξε με κατάλληλη κίνηση στο κοινοβούλιο, όταν πριν από τρία χρόνια η ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε τις απαιτήσεις έως 290 δις ευρώ.

Για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει νομικά και πολιτικά με τη Συνθήκη «2+4» για τις συνέπειες της εξωτερικής πολιτικής της επανένωσης της Γερμανίας το 1990.

Η συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και των τεσσάρων πρώην δυνάμεων κατοχής, Ηνωμένων Πολιτειών, Σοβιετικής Ένωσης, Γαλλίας και Βρετανίας δεν αναφέρονται ρητά σε επανορθώσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...