Κόσμος

Βορειοκορεατικό εργοστάσιο ουρανίου πιθανόν διαρρέει ραδιενεργά απόβλητα σε ποταμό (εικόνες)


Οι αναλυτές ανησυχούν για μια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στην Βόρεια Κορέα που φαίνεται να διαρρέει τα ραδιενεργά απόβλητά της σε παρακείμενο ποτάμι.

Ο Τζέικομπ Μπογκλ, ένας ιδιωτικός μπλόγκερ από το Τενεσί που γράφει για θέματα της Βόρειας Κορέας, έγραψε στις 3 Αυγούστου ότι το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου της Πιονγκσάν στην επαρχία North Hwanghae παρουσιάζει σημάδια διαρροής στον κοντινό ποταμό Ryesong. Ωστόσο, το γεγονός επαληθεύεται και από τις εικόνες μέσω του Google Earth.

«Χάρη στο Google Earth, μπορούμε να εντοπίσουμε (δυστυχώς) ότι ο αγωγός που μεταφέρει ραδιενεργά απόβλητα στην ανοικτή δεξαμενή έχει διαρροές και έχει διασκορπίσει το τοξικό νερό στον παραπόταμο του Ryesong, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται προς τα κάτω μέχρι να φτάσει τελικά στις εκβολές του Han River, προσθέτοντας έτσι στην μόλυνση της Κίτρινης Θάλασσας», γράφει ο Μπόγκλ. Οι φωτογραφίες στο blog δείχνουν μια αργή αλλά σταθερή διαρροή από τον αγωγό, ο οποίος διασχίζει τον ποταμό για να φτάσει στη δεξαμενή αποβλήτων και τα απόβλητα συγκεντρώνονται εκεί για πολλά χρόνια.


Η εγκατάσταση συγκέντρωσης ουρανίου στην Πιονγκσάν της Βόρειας Κορέας

Η εγκατάσταση του Πιονγκσάν είναι η μεγαλύτερη στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ), η οποία χτίστηκε δίπλα στο μεγαλύτερο ορυχείο ουρανίου της χώρας. Εκκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του '80, η εγκατάσταση παρέμεινε αχρησιμοποίητη για πολλά χρόνια, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η παραγωγή ξεκίνησε ξανά, σύμφωνα με το 38 North, έναν ιστότοπο ανάλυσης επικεντρωμένο στην Βόρεια Κορέα που διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Στην συνέχεια, υποβλήθηκε σε μια σημαντική ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε το 2015, καθώς η χώρα αύξησε την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Πιονγκσάν επεξεργάζεται το ουράνιο από τον άνθρακα και το συμπυκνώνει σε μια πιο εκλεπτυσμένη μορφή ουρανίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική ενέργεια ή ως απαρχή της διαδικασίας δημιουργίας πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, το ουράνιο που προορίζεται για παραγωγή όπλων είναι πολύ πιο εμπλουτισμένο και η εκχύλιση του πλουτωνίου για βόμβες απαιτεί περαιτέρω βελτίωση.

Όπως η εξόρυξη άνθρακα, η διαδικασία εξόρυξης ουρανίου από άνθρακα ανθρακίτη παράγει τεράστιες ποσότητες τοξικών αποβλήτων, τα οποία πρέπει να αποθηκεύονται σε δεξαμενές αποβλήτων. Η ετήσια παραγωγή του ορυχείου είναι περίπου 10.000 τόνοι, σύμφωνα με την έκθεση του Ιανουαρίου του 2011 του Ινστιτούτου Nautilus, ενός think tank πολιτικής που επικεντρώνεται στην Ανατολική Ασία με έδρα το Berkeley της Καλιφόρνια. Αυτό το καύσιμο πηγαίνει στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Yongbyon.


Η εγκατάσταση συγκέντρωσης ουρανίου στην Πιονγκσάν της Βόρειας Κορέας

Εκτός από τον προβληματικό αγωγό, η δεξαμενή υγρών αποβλήτων, η οποία καλύπτει περίπου 338.000 τετραγωνικά μέτρα, φαίνεται να μην διαθέτει την απαραίτητη πρόβλεψη στην κατασκευή της που να εμποδίζει την εισχώρηση τοξικών χημικών ουσιών στα υπόγεια ύδατα. Αυτό θέτει επίσης σε κίνδυνο τους ντόπιους κατοίκους καθώς και την γεωργική τους παραγωγή.

Εντούτοις, ενώ το ιστολόγιο του Μπογκλ και άλλες αναφορές που βασίζονται στα ευρήματά του έχουν προκαλέσει ανησυχία για τη διαρροή χημικών ουσιών στη λεκάνη του ποταμού Χαν και στην Κίτρινη Θάλασσα, κανείς δεν έχει σχολιάσει τις επιπτώσεις του μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος περίπου 16 μίλια μακριά, το οποίο διαθέτει την δική του μεγάλη δεξαμενή πίσω από αυτό. Εάν το ραδιενεργό υλικό έχει διαρρεύσει στον ποταμό, δεν είναι σαφές πόσο έχει ή μπορεί να περάσει από το φράγμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...