Αθλητισμός

Βασιλική Τσαρούχα: Μια Χιώτισσα κατακτά τα παρκέ της Ευρώπης

Η διαδρομή της πρώτης Ελληνίδας ρέφερι που επιλέχθηκε πρόσφατα από την Euroleague προκειμένου να διευθύνει αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο

Η 24η Ιουλίου του 2019 ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για την Βασιλική Τσαρούχα. Η Euroleague ανακοίνωνε και επίσημα την επιλογή της στην κορυφαία διοργάνωση, η ίδια όμως εκείνο το διάστημα είχε συναισθήματα χαράς, άγχους και ..κούρασης. Η αναγγελία της Euroleague την βρήκε στην μακρινή Ταϊλάνδη καθώς επιλέχθηκε να διευθύνει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου U19 Γυναικών. Η Βασιλική έπρεπε να διαχειριστεί τα δεκάδες μήνυματα συγχαρητηρίων , την σημαντική διαφορά της ώρας (μεταξύ Ελλάδας-Ταϊλάνδης) και ταυτόχρονα να διατηρεί τον απαιτούμενο βαθμό συγκέντρωσης για τα ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κακά τα ψέματα όμως, τα τελευταία χρόνια η Βασιλική Τσαρούχα έχει υπερβεί μεγαλύτερα εμπόδια.

Το μπάσκετ, η ζαχαροπλαστική κι ο Τζινόμπιλι

Γεννήθηκε στις 28/9/1982 στο όμορφο νησί της Χίου, το πατρικό της σπίτι είναι κοντά στην ιστορική εκκλησία του νησιού,την Παναγία Τουρλωτή. Ο πατέρας της διατηρεί ζαχαροπλαστείο στην Χιο και δίπλα του κατάφερε να μάθει την τέχνη της ζαχαραπλαστικής, αγάπη την οποία γρήγορα απαρνήθηκε για λογαριασμού ενός μεγαλύτερου…έρωτα.  Είχε από μικρή μεγάλη τρέλα με το μπάσκετ. Στο παρελθόν έχει εξομολογηθεί πως ήταν θαυμάστρια του σπουδαίου Αργεντίνου φόργουορντ των Σαν Αντόνιο Σπερς Μανού Τζινόμπιλι.

Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στο νησί της με τον Παγχιακό και σταδιακά άρχισε να εξελίσσεται σε βαθμό που να πείθει ομάδες να της προσφέρουν ρόλο στο υψηλότερο επίπεδο. Έπαιξε σε Εσπερίδες, Περιστέρι, Αστέρα Εξαρχείων και Θρίαμβο. Έχει φορέσει επίσης την φανέλα με το εθνόσημο έχοντας στελεχώσει την Ελληνική Μεσογειακή ομάδα.Όταν συμπλήρωσε 22 χρόνια διαδρομής ως παίκτρια(1991-2003) και αντιλήφθηκε ότι το τέλος της καριέρας της πλησιάζει σκέφτηκε όλες τις εναλλακτικές που είχε προκειμένου να παραμείνει στον χώρο που τόσο πολύ αγάπησε: «Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα έμενα εκτός μπάσκετ, δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με αυτό. Με την διαιτησία είχα αρχίσει να ασχολούμε όχι πολύ έντονα, έπαιζα σε τοπικά πρωταθλήματα μετά το 2000. Αρχικά ψάχτηκα με την προπονητική, για ένα μικρό διάστημα είχα αναλάβει τα κορίτσια του Παγχιακού. Μετά αντιλήφθηκα πώς δεν το… είχα και τόσο. Σταδιακά άρχισε να ωριμάζει η σκέψη σχετικά με την διαιτησία. Το γεγονός ότι έχω παίξει μπάσκετ για πολλά χρόνια με βοήθησε πάρα πολύ στην διαχείριση καταστάσεων, μπορούσα να διαβάζω πιο εύκολα καταστάσεις.  Ο ρόλος του διαιτητή βέβαια είναι πολύ πιο δύσκολος και απαιτεί να αναπτύξεις κι άλλες δεξιότητες από αυτές που είχες συνηθίσει ως αθλητής ή αθλήτρια», έχει δηλώσει σε παλαιότερη της συνέντευξη η Βασιλική.

Η ραγδαία εξέλιξη στην διαιτησία

Το 2004 άρχισε να παίρνει παιχνίδια στην Γ΄ Εθνική. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2008 ανέβηκε στην Β΄ Εθνική και το 2011 πήρε "προαγωγή" για την Α2. Μετά από δυο χρόνια εκεί κι αφού γενικότερα οι διαιτησίες της αξιολογήθηκαν ως "άριστες" , το 2013 ανέβηκε στην Α1. Τον Φλεβάρη της ίδιας χρονιάς έγινε η τρίτη Ελληνίδα διεθνής διαιτητής, καθώς κατάφερε να περάσει γραπτές και και αγωνιστικές εξετάσεις της FIBA στη Σακάρια της Τουρκίας. Μετά τις Καρολίνα Σκούρτη και Μαρία Αργυρού η Βασιλική Τσαρούχα έγινε η 3η Ελληνίδα που πήρε το χρίσμα ώστε να διευθύνει διεθνείς αγώνες.

Η εξέλιξη της στην συνέχει υπήρξε ραγδαία. Ήταν παρούσα στα τελευταία τρία Final Fours της Ευρωλίγκας Γυναικών, όπως και στο EuroBasket Γυναικών το 2017 και το 2019. Έχει διευθύνει τελικό του Παγκοσμίου Νεάνιδων, έχει δώσει επίσης το παρών σε τρεις τελικούς EurocupΓυναικών και σε τέσσερις τελικούς Ευρωμπάσκετ Νεάνιδων και Κορασίδων. Στην Ελλάδα κορυφαία της στιγμή ήταν ο ορισμός της στον τελικό Κυπέλλου Ανδρών το 2019 μεταξύ Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ. Η Βασιλική έγινε η πρώτη  Ελληνίδα διαιτητής Ευρωλίγκας και δεύτερη γυναίκα μετά από τη Γερμανίδα Αν Πάνθερ καθώς προστέθηκε σε ένα γκρουπ  71 συνολικά διαιτητών για τα παιχνίδια σε Ευρωλίγκα και EuroCup. Σε αυτό το γκρουπ από την Ελλάδα ακόμη μετέχουν οι: Σπύρος Γκόντας, Ηλίας Κορομηλάς , Γιάννης Φούφης και Πέτρος Παπαπέτρου. «Θεωρώ τους Έλληνες διαιτητές από τους καλύτερους στον κόσμο και είναι μεγάλη μου τιμή να συγκαταλέγομαι ανάμεσα στους κορυφαίους», έχει πει στο παρελθόν.

Με την Γερμανίδα Αν Πάνθερ(την 1η γυναίκα διαιτητή της Euroleague) η Β. Τσαρούχα διατηρεί καλή επαφή καθώς στο παρελθόν είχαν διευθύνει μαζί δυο αγώνες σε διοργάνωση της FIBA.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ