Κοινωνία

Βάσεις 2019: Πόσοι μπαίνουν σε σχολές Σωμάτων Ασφαλείας -Τα τελικά αποτελέσματα (πίνακας)

Με την ανακοίνωση των Βάσεων 2019 έκλεισε το «κεφάλαιο» των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων.

Μαζί με τους αναλυτικούς πίνακες για τις Βάσεις 2019, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε απολογιστικά στοιχεία για τις φετινές Πανελλαδικές. Σε αυτά τα στοιχεία για τις Βάσεις 2019 περιλαμβάνονται ο συνολικός -και οι επιμέρους- αριθμοί υποψηφίων, επιτυχόντων καθώς και όσων δεν τα κατάφεραν.

Από τους πίνακες του υπουργείου για τις Βάσεις προκύπτει ότι σε σύνολο 103.963 υποψηφίων οι επιτυχόντες έφθασαν τον αριθμό των 80.696 (με τις Βάσεις του 2018 εισήχθησαν 77.510 άτομα σε σχολές). Πρόκειται για ένα ποσοστό επιτυχίας 77,6%, το οποίο, από την… ανάποδη, αποκαλύπτει ότι έμειναν εκτός πανεπιστημίων 23.627 υποψήφιοι (το 22,4%).

Την ίδια στιγμή, τα τελικά στατιστικά για τις Βάσεις 2019 αποκαλύπτουν μια γενικευμένη «κατάρρευση» στη συντριπτική πλειοψηφία σχολών και τμημάτων. Συγκεκριμένα, οι Βάσεις 2019 ήταν αυξημένες μόλις σε 35 τμήματα, ενώ «έπεσαν» συνολικά σε 286 σχολές.

Βάσεις 2019: Πόσοι πέρασαν σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τις Βάσεις 2019, από τους 103.963 υποψηφίους οι 91.763 προέρχονταν από τα ΓΕΛ και 12.200 από τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ. Στους στατιστικούς πίνακες που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας για τις Βάσεις 2019 και τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών διακρίνονται και οι «προορισμοί» των επιτυχόντων.

Συγκεκριμένα, οι επιτυχόντες των Πανελλαδικών που περνούν σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Πυροσβεστική Ακαδημία, στην Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος ανέρχονται συνολικά σε 2.430. Πρόκειται για το 3% στο σύνολο των επιτυχόντων των Πανελλαδικών.

Την ίδια στιγμή, 730 υποψήφιοι από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (καθώς και με την επιλογή του 10%) πέρασαν σε ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ. Πρόκειται για το 0,9% των επιτυχόντων.

Δείτε τον πίνακα με τα στατιστικά στοιχεία για τις Βάσεις 2019:


Βάσεις 2019: Τα στατιστικά στοιχεία για τις φετινές Πανελλαδικές / Πηγή: MINEDU

Μετά τις Βάσεις οι… εγγραφές πρωτοετών
«Παραδοσιακά» λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των Βάσεων δίνονται στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας οι ημερομηνίες εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών στα πανεπιστήμια. Πέρυσι, το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί ήταν από τις 10 με τις 18 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτό -κατά προσέγγιση- θα συμβεί και φέτος.

Με την ανακοίνωση των Βάσεων 2019, όλοι οι επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων θα κληθούν να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας στη διεύθυνση eregister.it.minedu.gov.gr (παραμένει «κλειστή» σήμερα).

Να σημειωθεί ότι από αυτή τη διαδικασία εξαιρούνται όσοι με τις Βάσεις 2019 «πέρασαν» στις Στρατιωτικές Σχολές, τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Πυροσβεστικές Ακαδημίες και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων Κρήτης και Ρόδου. Οι εν λόγω σχολές θα ανακοινώσουν δικό τους χρονοδιάγραμμα.

«Φωτιά» τα φοιτητικά ενοίκια -Ολες οι ζώνες στην Ελλάδα
Με την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών και την ανακοίνωση των Βάσεων 2019, που επιφύλασσαν σειρά εκπλήξεων για τους υποψηφίους, ξεκινά πλέον, και με τη «βούλα», η δύσκολη διαδικασία της ανεύρεσης φοιτητικού σπιτιού.

Οπως προκύπτει από από το αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε το iefimerida με τις ζώνες τιμών σε όλη την Ελλάδα, τα φοιτητικά ενοίκια θα είναι φέτος κατά 10,2% αυξημένα (μεσοσταθμικά). Παρά ταύτα, σε ορισμένες περιοχές οι φοιτητές θα κληθούν να καταβάλλουν έως και κατά 35% υψηλότερα ενοίκια συγκριτικά με το 2018.

Η αύξηση αυτή στα φοιτητικά ενοίκια, όπως και η μείωση των διαθέσιμων ακινήτων έως και κατά 26% (κατά περιοχή) αποδίδεται στη ραγδαία εξάπλωση των ακινήτων που προσφέρονται μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως το Airbnb.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ