ΗΠΑ

Ατύχημα στην προσνήωση σε αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ προκάλεσε ζημιές σε τέσσερα αεροσκάφη F-18

Ένα ατύχημα προσνήωσης στο USS Abraham Lincoln στην Αραβική Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα έχει αφήσει πέντε από τα αεροσκάφη του πλοίου με βλάβες, τέσσερα από τα οποία είναι F/A-18 E/F Super Hornets.

Όταν ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης E-2D Hawkeye το οποίο προσπάθησε να προσνηωθεί στο αεροπλανοφόρο Lincoln στις 9 Αυγούστου, έχασε το σύρμα σύλληψης που χρησιμοποιείται για να σταματήσει το αεροπλάνο και αναγκάστηκε να απονηωθεί εκ νέου και να έρθει για άλλη μια προσπάθεια προσνήωσης, το Hawkeye χτύπησε αρκετά άλλα αεροπλάνα στο κατάστρωμα.

Το αεροπλάνο, γνωστό για τους στροβιλοκινητήρες και το μεγάλο radome στην κορυφή, «έκανε ελαφριά επαφή» με δύο Hornets που βρίσκονταν στο κατάστρωμα, αλλά τμήματα που εκτοξεύθηκαν από την πρόσκρουση έπεσαν πάνω σε άλλα δύο μαχητικά F-18, δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος του 5ου στόλου της Cmdr. Τζοσούα Φρέι.

«Το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και έφτασε με ασφάλεια στην θέση του. Δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος του προσωπικού», είπε. «Όλα τα εμπλεκόμενα αεροσκάφη επισκευάζονται επί του παρόντος», κατέληξε.

Ωστόσο, το περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως ατύχημα κατηγορίας Α, το οποίο περιλαμβάνει είτε πολλαπλούς θανάτους, ζημιές συνολικού ύψους 2 εκατ. δολαρίων ή περισσότερο, ή την πλήρη απώλεια αεροσκάφους, σημείωσε το Military.com. Οι Navy Times σημείωσαν ότι ήταν το όγδοο ατύχημα κατηγορίας Α που είχε υποστεί το Πολεμικό Ναυτικό από την 1η Οκτωβρίου.

Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, άλλα δύο Super Hornets υπέστησαν ζημιές όταν η ομάδα επίδειξης Blue Angels του Ναυτικού πραγματοποιούσε πρόβες για μια αεροπορική επίδειξη στο Σικάγο. Τα δύο αεροσκάφη πραγματοποίησαν στιγμιαία επαφή στον αέρα στις 14 Αυγούστου, ενώ εκτελούσαν τον περίπλοκο ελιγμό «Diamond 360», κατά τον οποίο τέσσερα αεροσκάφη πετούν σε έναν σφιχτό σχηματισμό διαμαντιού, μόλις λίγα εκατοστά το ένα από το άλλο. Κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό, αλλά ένα από τα Hornet προκάλεσε μία ζημιά στο θόλο του άλλου.

Σε ένα πιο σοβαρό περιστατικό το 2016 που αφορούσε ένα άλλο αεροσκάφος E-2 το οποίο επιχειρούσε να προσνηωθεί στο USS Dwight D. Eisenhower, το αεροσκάφος σχεδόν βυθίστηκε στην θάλασσα μετά το μπλοκάρισμα του καλωδίου σύλληψης. Οκτώ ναυτικοί τραυματίστηκαν και χρειάστηκαν να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, ανέφεραν οι Navy Times.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας του 2017, ένα F/A-18 E/F Super Hornet κοστίζει 70,5 εκατομμύρια δολάρια.

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ