Κοινωνία

Ασφάλεια στις πισίνες: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι με εντολή Θεοχάρη (βίντεο)

Μετά τους τελευταίους θανάτους από πνιγμούς σε πισίνες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έδωσε εντολή για να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι και να διαπιστωθεί εάν οι πισίνες των καταλυμάτων λειτουργούν νόμιμα και τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Ναυαγοσώστες μιλούν στο Open TV για το εκπαιδευμένο προσωπικό που πρέπει να υπάρχει στην πισίνα αλλά και για τους κανονισμούς που πρέπει να τηρούνται για να μην υπάρχουν ατυχήματα.

Παράλληλα εμφανίζονται απόλυτοι για την επίβλεψη των λουόμενων στις πισίνες, εμφανίζονται οι ναυαγοσώστες. Μετά την τραγωδία με τους πνιγμούς παιδιών σε πισίνες ξενοδοχείων σε Κρήτη και Ρόδο, οι κανονισμοί για την ασφάλεια της κολύμβησης σε πισίνες ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν παραθυράκια στο νόμο περί εποπτών. Ανεξάρτητα από το πόσο βάθος έχει η πισίνα θα πρέπει να υπάρχει ναυαγοσώστης σε βάρδια» αναφέρει ο εκπαιδευτής ναυαγοσωστών Άντι Γκαλόζ. «Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρηματίες είναι προσλαμβάνουν ναυαγοσώστες για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του λουόμενου» προσθέτει.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Open TV Γεωργία Λαγού, σύμφωνα με τη νομοθεσία όλες οι πισίνες ανεξαρτήτως βάθους είναι υποχρεωμένες να έχουν επόπτη ασφαλείας, δηλαδή ναυαγοσώστη. Αυτό βέβαια δεν τηρείται απ' όλους. Οι ναυαγοσώστες καλούν τους γονείς να επιτηρούν τα παιδιά τους κατά την κολύμβηση, καθώς όπως λένε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να επέλθει το μοιραίο.

«Οι πνιγμοί δεν είναι όπως φαίνονται στις ταινίες. Είναι σιωπηλοί και οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν και να επιτηρούν τα παιδιά τους» λέει στην κάμερα του Open TV η ναυαγοσώστρια Αγγελική Παπανδριανού. «Πρέπει να έχουμε το νου μας και να προσέχουμε τα παιδιά μας όταν βρίσκονται μέσα σε μία πισίνα» λέει από την πλευρά του ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας Αντώνης Φώτσης.

Ο Υπουργός Τουρισμού έχει ήδη δώσει εντολή στους αρμοδίους να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις πισίνες των τουριστικών καταλυμάτων έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. «Οι αρμόδιοι να διενεργήσουν άμεσα ελέγχους νομιμότητας λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών που λειτουργούν σε τουριστικά καταλύματα (κύρια και μη κύρια) είτε διαθέτουν άδεια λειτουργίας, είτε έχουν γνωστοποιήσει τη λειτουργία τους. Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα διαλαμβανόμενα μέτρα ασφαλείας και την παρουσία επόπτη ασφαλείας, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χάρης Θεοχάρης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ