Κόσμος

Αν ετοιμάζεστε για ταξιδάκι αναψυχής στο Τσερνόμπιλ, μην πάρετε καθόλου αλκοόλ μαζί σας!

Στο ενδεχόμενο να έχετε προγραμματίσει κάποιο ταξίδι στην απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ, οι γιατροί προειδοποιούν: Μην πάρετε μαζί σας βότκα ή άλλου είδους αλκοολούχου ποτού!

Αν ετοιμάζεστε για ένα ταξιδάκι αναψυχής στο Τσερνόμπιλ και σχεδιάζετε να πάρετε μαζί σας κι ένα μπουκάλι βότκα για να προστατευτείτε από τη ραδιενέργεια, μην το κάνετε. Κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσετε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους υγείας, όπως επισημαίνουν ειδικοί που έλαβαν μέρος σε ιατρικό συνέδριο στη Μόσχα, την Τρίτη.

«Μην πάρετε καθόλου βότκα μαζί σας», προειδοποίησε η υποδιευθύντρια Επιστήμης και Βιοιατρικής Τεχνολογίας του Κρατικού Ιατρικού και Βιοφυσικού Κέντρου «Burnazyan», Νατάλια Σαντάλα.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Κλόχκοφ, επικεφαλής ερευνητής για την Ασφάλεια από τη Ραδιενέργεια - στο ίδιο κέντρο - που έλαβε αυτοπροσώπως μέρος στην προσπάθεια καθαρισμού του Τσέρνομπιλ το 1986, συμφώνησε με τα λεγόμενα της Σαντάλα. «Δεν υπάρχουν ιατρικά στοιχεία να υποδεικνύουν ότι η βότκα είναι καλή προστασία απέναντι στο στρόντιο», υπερθεμάτισε.

«Όταν έφτασα στο Τσερνόμπιλ στις 17 Μαΐου, δεν μας έδωσαν ξηρό κρασί, αν και υπήρχε μπίρα. Αργότερα, τον Ιούνιο, ο "στεγνός νόμος" επιβλήθηκε στη ζώνη. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Η κατανάλωση αλκοόλ είχε οδηγήσει σε πολλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα κι άλλα περιστατικά», ανέφερε ο Κλόχκοφ.

«Από αυτή την οπτική, δεν συμβουλεύουμε να πάρετε αλκοόλ μαζί σας κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στο Τσερνόμπιλ. Όταν ένα άτομο είναι νηφάλιο, τότε είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάσταση γύρω του επαρκώς», επεσήμανε ο επιστήμονας.

Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ ξαναέγινε φέτος ευρέως γνωστό, χάρη στην πολύ επιτυχημένη ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του HBO. Και μία από της πιο πρόδηλες παρεξηγήσεις από τη σειρά είναι ότι τα συνεργεία καθαρισμού ήταν συνεχώς μεθυσμένα από βότκα.

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες πρώην καθαριστών που παρακολούθησαν τη σειρά, οι σκηνές με τη βότκα δεν ανήκουν παρά στη «μυθολογία» της σειράς και αποτελούν παράδειγμα εκταταμένης «ποιητικής αδείας» από την πλευρά των δημιουργών του σήριαλ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον περασμένο μήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε διάταγμα για τη δημιουργία ενός «πράσινου διαδρόμου» στην περιοχή, ώστε επιστήμονες, ιστορικοί και τουρίστες να είναι σε θέση να επισκεφτούν την απαγορευμένη ζώνη.

Στα μέσα του Ioυλίου, ολοκληρώθηκε η κατασκευή μιας νέας σαρκοφάγου περιορισμού, πάνω από την παλιά σαρκοφάγο στο πυρηνικό εργοστάσιο, ώστε να εμποδιστεί η διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό αντιδραστήρα νούμερο 4.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ