Κύπρος

Ανεβαίνει επίπεδο η Κύπρος: Έτοιμα τα νέα πυροβόλα Nora-B52 των 155/52 mm - Σημαντική εξέλιξη

Aνεβαίνει επίπεδο η Κύπρος πλέον, καθώς φθάνουν ενισχύσεις για την Λευκωσία! Έτοιμα προς παράδοση είναι τα πρώτα αυτοκινούμενα πυροβόλα Nora-B52 που έχει παραγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Σερβία, αναφέρει ο doureios.com

Όπως είχε αναφέρει πρώτο το Πενταπόσταγμα πριν λίγες ημέρες, η εταιρεία Γιουγκο-ιμπόρτ, στις εγκαταστάσεις της Μοράβα στη Βέλικα Πλάνα, τον Αύγουστο πρέπει να ολοκληρώσει τη συναρμολόγηση της πρώτης αυτοκινούμενης συστοιχίας οβίδων «NORA Β-52» για τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου.

Τώρα πλέον φαίνεται πως η κατασκευή ολοκληρώθηκε. Το σερβικό τροχοφόρο αυτοκινούμενο πυροβόλο Nora-B52 των 155 mm, διαθέτει σωλήνα 52 διαμετρημάτων και έχει δραστικό βεληνεκές 32 χλμ. με κοινό βλήμα Μ107 ενώ με ειδικά ενισχυμένα βλήματα αυξάνει η εμβέλεια του στα 41.800 μέτρα.

Το σύστημα διακρίνεται από υψηλό σύστημα αυτοματισμού και από πλευράς επιδόσεων η ταχυβολία κυμαίνεται σε 4 βολές/ λεπτό και το μέγιστο βεληνεκές με κοινό βλήμα Μ107 ανέρχεται σε 32.000 μέτρα. Με χρήση βλημάτων εκτεταμένου βεληνεκούς (ERFB-BB) το βεληνεκές αυξάνει στα 41.850 μέτρα.

Το Πυροβολικό είναι ένας τομέας στον οποίο υστερεί σοβαρά η Εθνική Φρουρά, δεδομένου ότι διαθέτει μόνο μία Μοίρα Αυτοκινούμενου Πυροβολικού υψηλών επιδόσεων, με 12 σλοβακικής προελεύσεως Zuzana Μ2000G των 155 mm. Αυτά όμως φέρουν σωλήνα 45 διαμετρημάτων και το μέγιστο βεληνεκές με βλήματα εκτεταμένου βεληνεκούς φθάνει τα 39.600 μέτρα.

Το Πυροβολικό διαθέτει μία ακόμη Μοίρα με 12 παλαιά γαλλικά Mk F3 των 155 mm. Πρόκειται για σχεδίαση της δεκαετίας του 1960, τα οποία αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα και υπολείπονται σοβαρά σε επιδόσεις, δεδομένου ότι το μέγιστο βεληνεκές τους ανέρχεται σε 20.000 μέτρα.

Η προμήθεια των Nora-B52 αφορά δύο Μοίρες με συνολικώς 24 σωλήνες και συνεπώς συνιστά μόνο την ελάχιστη κίνηση ενισχύσεως που θα μπορούσε να γίνει. Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο και τα νέα πυροβόλα θα εμφανισθούν δημοσίως στην στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2019.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=31&v=Vn9CtIMPxx4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ