Τεχνολογία

Ανάκτηση πυραύλων εν πτήσει με ελικόπτερα σχεδιάζει η Rocket Lab (βίντεο)

Σχέδια για ανάκτηση πυραύλων εν πτήσει προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ξανά για εκτοξεύσεις στο διάστημα αποκάλυψε η Rocket Lab, η οποία ειδικεύεται σε εκτοξεύσεις μικρών δορυφόρων.

Ειδικότερα, η εταιρεία σκοπεύει να ανακτά το πρώτο επίπεδο του πυραύλου Electron και να το χρησιμοποιεί εκ νέου, μειώνοντας το κόστος, καθώς δεν θα χρειάζεται η κατασκευή νέου πρώτου επιπέδου για κάθε πτήση.

Η δουλειά πάνω στο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης του πρώτου επιπέδου του Electron άρχισε στα τέλη του 2018. Τα σχέδια αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή σε δύο φάσεις: Η πρώτη θα περιλαμβάνει την ανάκτηση ενός πλήρους επιπέδου από τον ωκεανό και τη μεταφορά του πίσω στις εγκαταστάσεις της εταιρείας για επισκευές, ενώ η δεύτερη θα έχει να κάνει με την ανάκτησή του στον αέρα από ελικόπτερο πριν τη μεταφορά του στις εγκαταστάσεις για συντήρηση και επαναχρησιμοποίηση. Σύμφωνα με τα σχέδια της Rocket Lab, οι σχετικές προσπάθειες θα αρχίσουν το 2020.

https://twitter.com/RocketLab/status/1158866360778121216

Στο πλαίσιο των σχεδίων της εταιρείας για την επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων της εντάσσεται και η πρόσφατη αποστολή Make It Rain, η οποία εκτοξεύτηκε στις 29 Ιουνίου. Στο πρώτο επίπεδο του πυραύλου περιλαμβάνονταν όργανα και πειράματα με σκοπό την απόκτηση χρήσιμων δεδομένων για μελλοντικές προσπάθειες. Η επόμενη αποστολή πυραύλου Electron προορίζεται για τον Αύγουστο και θα μεταφέρει επίσης σχετικό εξοπλισμό.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πίτερ Μπεκ, λέει πως η επαναχρησιμοποίηση του πρώτου επιπέδου θα επιτρέψει στη Rocket Lab να αυξήσει τη συχνότητα εκτοξεύσεων, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την παραγωγή.

«Από την αρχή, η αποστολή της Rocket Lab ήταν να παρέχει συχνή και αξιόπιστη πρόσβαση σε τροχιά για μικρούς δορυφόρους. Έχοντας επιτύχει αυτό, με εκτοξεύσεις δορυφόρων με Electron σε τροχιά σχεδόν κάθε μήνα, πλέον καθιερώνουμε το πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης για την περαιτέρω αύξηση της συχνότητας εκτοξεύσεων» σημειώνει σχετικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...