Παιδί

Αλκοόλ: Επικίνδυνο ακόμα και μισό ποτό την ημέρα στην εγκυμοσύνη

Ακόμα και λίγο αλκοόλ την εβδομάδα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής στην εγκυμοσύνη. Επομένως οι έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το ποτό, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Οι γυναίκες που μένουν έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ, διότι ακόμα και μισό ποτό την ημέρα μπορεί να απειλήσει την κύηση, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) προγενέστερων μελετών κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ακόμα και λίγα ποτά την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής. Μάλιστα ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε ποτό που καταναλώνει η έγκυος.

«Η κατανάλωση αλκοόλ είναι πάρα πολύ συνηθισμένη, ιδίως κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης αλλά και αργότερα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Alex Sundermann, από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Τένεσι. «Έχει συνεπώς ζωτική σημασία να κατανοήσουμε τη συσχέτισή της με τις αποβολές».

Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι η εγκυμοσύνη έχει αρνητικές εκβάσεις μόνο όταν η έγκυος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Η νέα μελέτη όμως καταρρίπτει αυτό το στερεότυπο, κατά την Dr Sundermann.

Οι επιστήμονες του Vanderbilt εξέτασαν συνδυαστικά τα στοιχεία από 24 μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 231.808 έγκυοι. Οι μελέτες είχαν πραγματοποιηθεί την περίοδο 1970-2019.

Όσες γυναίκες εκτέθηκαν στο αλκοόλ οποιαδήποτε περίοδο της εγκυμοσύνης τους, είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να αποβάλλουν, απ' ό,τι όσες δεν έπιναν. Αυτό ίσχυε ακόμα και για τις εγκύους που έπιναν 5 ή λιγότερα ποτά την εβδομάδα. Μάλιστα αυτές οι έγκυοι με κάθε επιπλέον ποτό διέτρεχαν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής.

Οι πρώτες εβδομάδες της κυήσεως
Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Alcoholism: Clinical and Experimental Research, εγείρουν σημαντικά ζητήματα, λένε οι ερευνητές.

Όπως σημειώνουν στο άρθρο τους, υπάρχει σημαντικό κενό στις γνώσεις για τη συσχέτιση της αποβολής με την κατανάλωση αλκοόλ τις πρώτες εβδομάδες της κυήσεως.

Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι πολλές έγκυοι κόβουν το ποτό μόλις ενημερωθούν για την εγκυμοσύνη τους. Δεν υπάρχουν, όμως, επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πως επηρεάζει τον κίνδυνο αποβολής το αλκοόλ που κατανάλωναν όταν δεν ήξεραν για την εγκυμοσύνη.

«Τα θεμέλια της ανάπτυξης του εμβρύου τίθενται κατά τις πρώτες εβδομάδες της κυήσεως. Είναι οι ίδιες εβδομάδες κατά τις οποίες η εγκυμοσύνη δεν αποκαλύπτεται με τα τεστ που γίνονται στο σπίτι. Είναι επίσης εκείνες οι εβδομάδες που οι γυναίκες πίνουν ανεμπόδιστα, αφού αγνοούν ότι είναι έγκυοι», εξήγησε η Dr Sundermann. «Πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβουμε την επίπτωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες της κυήσεως».

Η Dr Sundermann πρόσθεσε πως περίπου μία στις τρεις γυναίκες βιώνουν τουλάχιστον μία αποβολή στη ζωή τους. Πολλές από αυτές όμως ποτέ δεν μαθαίνουν γιατί έχασαν το μωρό τους.

«Οι περισσότεροι γυναίκες είναι πρόθυμες να κάνουν ό,τι μπορούν για να έχουν μία υγιή εγκυμοσύνη. Εμείς πρέπει να τους δώσουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες για να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...