Επιστήμη

Αλκιβιάδης Κωστάκης: Ο Έλληνας επιστήμονας που άλλαξε τον κόσμο και ελάχιστοι γνωρίζουν-Βίντεο

Το 1977 ήταν μια χρονιά σταθμός για την ιατρική καθώς με την βοήθεια ενός νέου φάρμακου κατάφερε η μεταμόσχευση οργάνων να μετατραπεί τελικά σε έναν τεχνολογικά εξελιγμένο τρόπο θεραπείας. Σε αυτή τη μεγάλη ανακάλυψη συνέβαλε και ένας Έλληνας επιστήμονας.

 

Η κυκλοσπορίνη (ciclosporin) μία ισχυρή αvoσoκατασταλτική ουσία που αναστέλλει την ανάπτυξη των αvτιδράσεωv κυτταρικής μεσολάβησης με αποτέλεσμα το μόσχευμα να γίνεται πιο εύκολα δεκτό από το σώμα και να μην αποβάλλεται, ήταν η ανακάλυψη του Έλληνα καθηγητή Αλκιβιάδη Κωστάκη μαζί με τον Sιr Roy Calne. Μια ανακάλυψη που θεωρείται ως το κύριο ανοσοκατασταλτικό στις μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος, παγκρέατος, καρδιάς, πνευμόνων και μυελού των οστών σήμερα.

Ο καθηγητής Κωστάκης γεννήθηκε στη Μεθώνη το 1942 στα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Όπως τα περισσότερα παιδιά της εποχής του, πέρασε παιδικά χρόνια με πολλές στερήσεις. Από τα τρυφερά του χρόνια, έδειξε έντονη έφεση στα γράμματα και οι βαθμοί του στο σχολείο πάντα άγγιζαν το άριστα. Εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1960, όπου αποφοίτησε το 1966.

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία εργασίας το 1975 κερδίζει μια διετή υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για εξειδίκευση στις Μεταμοσχεύσεις Οργάνων και τη Χειρουργική του Ήπατος στο Addenbrook's Hospital του Πανεπιστημίου Cambridge.

Εκεί εστίασε το ενδιαφέρον του στην εφαρμογή ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων με αποτέλεσμα να αποδείξει την ανοσοκατασταλτική δράση ενός νέου μεταβολίτη, της κυκλοσπορίνης Α με την πραγματοποίηση μεταμόσχευσης καρδιάς σε επίμυες.

Αυτή η ανακάλυψη έφερε πραγματική επανάσταση στον τομέα της μεταμόσχευσης οργάνων και θεωρείται χρονιά ορόσημο για την ιατρική επιστήμη και εκατοντάδες χιλιάδων ασθενών σε όλο τον κόσμο.

https://youtu.be/rkfRU4MDsX8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...