Κόσμος

Ένα "Οδυσσέας" από τα... Χανιά, κάνει τον γύρο του κόσμου με ιστιοπλοϊκό (εικόνες - βίντεο)

Ο Κρητικός «Φιλέας Φογκ», Κλεάνθης Αναστασάκης, γυρίζει όλο τον κόσμο με ένα σκάφος μήκους 8,2 μέτρων και 2,8 μέτρων πλάτους και έχει σκοπό να πάει παντού. Τα δύο πρώτα χρόνια ταξίδευε μόνος του παρέα μόνο την γάτα του, ενώ τον τελευταίο καιρό μοιράζεται αυτή την ταξιδιωτική του εμπειρία με την κοπέλα του.

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι του

Ο 27χρονος Χανιώτης ξεκίνησε το μεγαλεπήβολο εγχείρημά του πριν από 2 χρόνια και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2017 απέπλευσε από το λιμάνι της Σούδας στα Χανιά και μέχρι στιγμής έχει ταξιδέψει σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Κανάρια Νησιά, Σενεγάλη, Γουινέα Μπισσάου, νησιά Bijagos (στη Δυτική Αφρική), το πράσινο Ακρωτήριο και νησιά της ανατολικής καραϊβικής, Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του flashnews.gr.


Το ιστιοπλοϊκό του 27χρονου Χανιώτη

Πού βρίσκεται τώρα και ποιοι θα είναι οι επόμενοι σταθμοί του;

Όπως δήλωσε ο 27χρονος ιστιοπλόος στο flashnews: «Τελευταίος σταθμός ήταν το Τρινιντάντ και περιμένω να περάσει η εποχή τον τυφώνων ή βροχών όπως τη λένε εδώ. Επόμενος σταθμός είναι η Παταγονία όμως επειδή δεν μπορούμε να πάμε κατευθείαν νότια λόγω ρευμάτων, θα κινηθούμε τον Μάιο, με κατεύθυνση Αζόρες, μετά Κανάρια και Γουινέα Μπισσάου (υπέροχη χώρα στην Αφρική) και ύστερα πάλι τον Νότιο Ατλαντικό για Βραζιλία, Αργεντινή και Παταγονία».

Μένει στο ιστιοπλοϊκό τα τελευταία τρία χρόνια – Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες

«Το σκάφος είναι και το σπίτι μου τα τελευταία 3 χρόνια. Η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι η ζωή στο σκάφος. Τον καιρό και την κούραση τα συνηθίζεις, εξάλλου στον ωκεανό ο καιρός είναι σταθερός οπότε βρίσκεις χρόνο να ξεκουραστείς. Όμως το να μένεις για χρόνια σε ένα χώρο μικρότερο τον 15 τετραγωνικών καταντάει κουραστικό. Φυσικά η ανταμοιβή από το ταξίδι αξίζει την κούραση...

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο 27χρονος Χανιώτης είναι το φαγητό και το νερό αλλά και ο μικρός χώρος του σκάφους
Επίσης με το νερό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Το σκάφος μπορεί να φορτώσει αρκετό φαγητό για 6 μήνες ( και για 3 μήνες τώρα που είμαστε 2 άτομα) αλλά από νερό μπορούμε να έχουμε μαζί μας μόνο 250 λίτρα. Αυτά τα 250 λίτρα πρέπει να φτάσουν για όσο κρατήσει το ταξίδι από 10 μέρες έως 40 μέρες. Και εκεί είναι η πραγματική δυσκολία».

Πόσο του έχει κοστίσει αυτό το ταξίδι;

Σύμφωνα με τον Χανιώτη ιστιοπλόο ένα ταξίδι αυτού του μεγέθους δεν είναι και πολύ ακριβό. Όπως λέει: «Στην ουσία είναι όσο ακριβό θες να το κάνεις. Εμένα όλο το ταξίδι, μου έχει στοιχίσει 19.000 ευρώ μαζί με την αγορά και τις επισκευές του σκάφους, αρκετά χαμηλό ποσό για 3 χρόνια αν το σκεφτείς.


Ο Κλεάνθης Αναστασάκης μελετώντας χάρτες

Για να καλύψω τα έξοδά μου δουλεύω κατά διαστήματα. Πριν λίγους μήνες δούλευα στη Μαρτινίκα και τώρα που το σκάφος μου είναι έξω από το νερό, σε καρνάγιο στο Τρινιντάντ περιμένοντας να περάσει η εποχή των τυφώνων για να συνεχίσω το ταξίδι, μου δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρω στο ενδιάμεσο, ένα μεγαλύτερο σκάφος από Αυστραλία στην Ελλάδα, επί πληρωμή, διασχίζοντας τον Ινδικό ωκεανό και στη συνέχεια περνώντας μέσω Σουέζ».

https://youtu.be/bithSPZt30k

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ