Κοινωνία

Έθιμα Δεκαπενταύγουστου: Οι «κορδέλες» της Παναγιάς στην Ελεούση Μανδουκίου στην Κέρκυρα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάζεται σήμερα ο Δεκαπενταύγουστος σε όλη την Κέρκυρα, ενώ σε πολλές εκκλησίες αναβίωσε το χριστιανικό έθιμο του μοιράσματος της κορδέλας της Παναγιάς.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων με τις Κερκυραίες να στολίζουν τον επιτάφιο της Παναγιάς με εκατοντάδες κόκκινες και άσπρες κορδέλες. Οι κορδέλες μοιράζονται στους πιστούς μετά τη Θεία Λειτουργία, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, για να φέρουν υγεία και καλοτυχία σε κάθε σπιτικό.

Στη πόλη της Κέρκυρας, το έθιμο αναβιώνει στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσης Μανδουκίου. Ένα μικρό εκκλησάκι που πρωτοκτίστηκε το 18ο αιώνα και μετά από μία μεγάλη φωτιά το 1750, κάηκε, αλλά ξανακτίστηκε παίρνοντας τη σημερινή του μορφή. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, τον 19ο αιώνα την εκκλησία λειτουργούσαν οι Παργινομαντουκιώτες, Ηπειρώτες από την Πάργα, που διώχθηκαν από τους Τούρκους στην Κέρκυρα. Ο ναός παραχωρήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα στην ενορία του Αγ. Ιωάννου Λάζου Μανδουκίου το 1952.

Από νωρίς χθες το απόγευμα εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που έσπευσαν στην εκκλησία να προσκυνήσουν και να ακολουθήσουν τη μεγαλειώδη λιτανεία του επιταφίου της Παναγιάς, που συνοδεύεται από τον ιερό κλήρο, τις φιλαρμονικές του τόπου και τα μεγάλα πανύψηλα λάβαρα που κρατούν οι πιστοί για να πάρουν την ευλογία της Μεγαλόχαρης. Το έθιμο συμβολίζει την Τίμια Ζώνη που έδωσε η Παναγία στους Αποστόλους.

Το προσκύνημα του Επιταφίου και της εικόνας της Παναγιάς διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. «Φημολογείται ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να φωτογραφίσουν την θαυματουργή εικόνα και αυτό συμβαίνει μόνο όταν η Παναγία θα το επιτρέψει» λένε οι γυναίκες της εκκλησιαστικής επιτροπής, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την παραμονή αλλά και ανήμερα της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, σε όλη την Κέρκυρα, μοιράζεται το «γιορτινό πρόσφορο». Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τσουρεκάκι, που παρότι είναι νηστίσιμο, η γεύση του είναι μοναδική καθώς γίνεται ιδιαίτερα αισθητός ο γλυκάνισος και το ούζο που κρύβει μέσα του.

Η γιορτή της Παναγιάς στην Κέρκυρα ολοκληρώνεται με εκατοντάδες πανηγύρια που αναβιώνουν σε όλο το νησί και κρατούν τουλάχιστον τρεις μέρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...