ΗΠΑ

M80 Stiletto: Το νέο "αόρατο" πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ

Το μυστηριώδες και σχετικά άγνωστο M80 «Stiletto» είναι ένα από τα κρυφά «όπλα» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο είχε συγκεντρώσει στο παρελθόν ιδιαίτερη προσοχή λόγω της επιβλητικής του παρουσίας και των φουτουριστικών στοιχείων του.

Το stealth πολεμικό πλοίο επόμενης γενιάς του αμερικανικού Ναυτικού ήρθε πάλι στο προσκήνιο, μετά από αποκαλυπτικά πλάνα που το «εξέθεσαν», απεικονίζοντας το σε περιοχή των ΗΠΑ κατά την διάρκεια δοκιμών, με τους στρατιωτικούς αναλυτές και εμπειρογνώμονες να «τρελαίνονται» για ακόμα μια φορά.

Όπως φαίνεται σε ανάρτηση στο Twitter, το M80 Stiletto εθεάθη ανοιχτά στην ακτή της πολιτείας Βιρτζίνια των ΗΠΑ, πριν από λίγες ημέρες, στις 8 Ιουλίου 2019, όπου κατά πάσα πιθανότητα είχε λάβει μέρος σε δοκιμές, με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να ελπίζει πως θα βρεθεί λύση για την επιχειρησιακή του ανάπτυξη.

Ποια τα χαρακτηριστικά και η αποστολή του

Σε ό,τι αφορά την αποστολή που εκτελεί και τα λειτουργικά στοιχεία του, το M80 «Stiletto» διαθέτει stealth χαρακτηριστικά, κάτι που φαίνεται από την κατασκευή του, τύπου Pentamaran αλλά και λόγω των ανθρακονημάτων.

Επίσης, μπορεί να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες και να επιχειρεί σε περιοχές, όπου άλλου είδους σκάφη ή πλοία δεν είναι ικανά, όπως κοντά σε ακτές και σε ρηχές θάλασσες.

Σύμφωνα με το Defence Blog, το M80 Stiletto είναι το μεγαλύτερο σκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ από τις ΗΠΑ και η οποία βασίζεται σε εξελιγμένα συνθετικά υλικά, όπως ανθρακόνημα, που προσφέρει στο stealth πλοίο μειωμένο βάρος και αυξημένη ακαμψία.

Ικανό να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 70 μίλια την ώρα και με μήκος 88 πόδια, το πλοίο μπορεί να  επιχειρήσει σε εμβέλεια περίπου 500 μιλίων, κάνοντας χρήση μόνο μιας δεξαμενής καυσίμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ