Πολιτική

Guardian: Ο Μητσοτάκης σήκωσε τα μανίκια και άκουσε τον μέσο Ελληνα - Κίνδυνος η αποχή για την αυτοδυναμία

«Η δημοκρατία μπορεί να παράγει απρόσμενα αποτελέσματα, αλλά κάθε αναλυτής συμφωνεί ότι η έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα είναι προδικασμένη», γράφει ο Guardian, επισημαίνοντας ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως σημειώνει το άρθρο, «αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει 155 έως 159 έδρες στη Βουλή», εξασφαλίζοντας αυτοδυναμία «σε μια χώρα που κυβερνάται από εύθραυστους συνασπισμούς την τελευταία δεκαετία».

Ούριος άνεμος για τον Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται με τονωμένη την αυτοπεποίθηση, σημειώνει η ανταποκρίτρια της βρετανικής κεντροαριστερής εφημερίδας, που κάλυψε την ομιλία του αρχηγού της ΝΔ στο Θησείο : «Έχοντας ούριο άνεμο στα πανιά του, ο κοσμοπολίτης πρώην τραπεζίτης διεξήγαγε ακάματος την προεκλογική εκστρατεία, σηκώνοντας τα μανίκια των λευκών πουκαμίσων του και οργώνοντας τη χώρα για να ακούσει τα προβλήματα του μέσου Έλληνα. Σε μια χώρα που βρίσκεται εδώ και καιρό στο μέτωπο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, εστίασε κυρίως στην αναζωογόνηση της οικονομίας υποσχόμενος να μειώσει τους φόρους, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με τον Guardian, «ο Μητσοτάκης πιστώνεται με την ανανέωση ενός από τα πιο παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης, που συνδεόταν με τον νεποτισμό και τη διαφθορά, στις οποίες αποδίδονται τα οικονομικά δεινά της στενάζουσας υπό το βάρος των χρεών χώρας. “Αυτό που βλέπουμε είναι η προσωπική νίκη ενός φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή ηγέτη (...) Έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ καλύτερο ομιλητή, πολύ πιο χαλαρό, με πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση”», σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Άρης Χατζής στην εφημερίδα, που επισημαίνει και την ικανοποίηση των αγορών στην προοπτική επιστροφής στην εξουσία μιας φιλικής προς τις επιχειρήσεις κυβέρνησης.

Κίνδυνος για την αυτοδυναμία της ΝΔ η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές

Όπως σημειώνει το άρθρο, ένας από τους κινδύνους που απειλούν την αυτοδυναμία της ΝΔ, όπως επεσήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η χαμηλή εν μέσω καύσωνα προσέλευση στις κάλπες «σε μια εκλογική αναμέτρηση που είναι η πρώτη από την κατάρρευση της στρατιωτικής χούντας το 1974 που διεξάγεται μήνα Ιούλιο, όταν οι Έλληνες κάνουν διακοπές ή περνούν τα Σαββατοκύριακα στις παραλίες», αλλά και το πώς θα τα πάνε τα μικρότερα κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση. Την ίδια ώρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν φόβους ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «θα απειλήσει το κόμμα που ανήλθε στην εξουσία το 2015 υποσχόμενο να τερματίσει τη λιτότητα που ζητούσαν οι πιστωτές». Ο «αντικομφορμιστής», όπως τον χαρακτηρίζει ο Guardian, πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας, που τα έχει σπάσει με τον Αλέξη Τσίπρα, «έχει ιδιαίτερη απήχηση στη νέα γενιά των Ελλήνων».

Η ευκαιρία του Μητσοτάκη να αφήσει το δικό του αποτύπωμα

«Σε μια χώρα που η οργή για την παρατεινόμενη λιτότητα παραμένει σχεδόν έναν χρόνο μετά την έξοδό της από το τρίτο μνημόνιο, μια μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα του δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσει στο δικό του καλούπι τη Νέα Δημοκρατία», γράφει ο Guardian επικαλούμενος αναλυτές, σημειώνοντας ότι ο αρχηγός της ΝΔ περιγράφει εαυτόν ως προοδευτικό, που έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα διορίσει τεχνοκράτες σε επιφανείς θέσεις όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση. «Το εύρος της νίκης του», σχολιάζει ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Άρης Χατζής, «θα επιστρέψει στον Μητσοτάκη να προχωρήσει στα γενναία μέτρα που φαίνεται έτοιμος να πάρει. Αν κερδίσει την αυτοδυναμία, θα απολαύσει μια περίοδο πολιτικής ηγεμονίας. Θα είναι η δική του ευκαιρία να αποφύγει να γίνει άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των βραχύβιων πρωθυπουργών που είδαμε στην εποχή των μνημονίων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ