ΗΠΑ

F-22: Όταν το μαχητικό αεροσκάφος «έχασε» τα stealth χαρακτηριστικά του

Το αμερικανικό stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-22 είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο προηγμένα αεροσκάφη που επιχειρούν αυτή την στιγμή στον κόσμο και είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητά του στην καταστροφή εχθρικών απειλών αλλά και στην «κυριαρχία των αιθέρων».

Το ιδιαίτερο στοιχείο του ως αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, είναι τα stealth χαρακτηριστικά του, τα οποία εντοπίζονται στην κατασκευή του αλλά και στην ιδιόμορφη και προηγμένη επίστρωσή στο εξωτερικό πλαίσιο του μαχητικού. Ωστόσο, οι Αμερικανοί, προς έκπληξη τους διαπίστωσαν πριν από κάποια χρόνια πως το F-22 μπορεί να χάσει αυτά τα πολύτιμα stealth χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, η ειδική επικάλυψη - επίστρωση του μαχητικού που του παρέχει την δυνατότητα να μην γίνεται ορατό από τα ραντάρ, μπορεί χαλάσει και να «ξεφλουδίσει», με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) να αναφέρει πως γι’αυτό το πρόβλημα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον του πεδίο επιχειρήσεων.

Η «αχίλλειος φτέρνα» των F-22

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Lockheed Martin, οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η βροχή και η σκόνη από την άμμο, όχι μόνο «διαβρώνουν» και «ξεφλουδίζουν» την επίστρωση stealth χαρακτηριστικών, αλλά και την μετατρέπουν στην αρχική υγρή της κατάσταση.

Αυτό το πρόβλημα είχαν αντιμετωπίσει οι Αμερικανοί πιλότοι το 2009, όταν και είχαν παρατηρήσει και κατ’ επέκταση σημειώσει ότι η stealth επικάλυψη είχε «διαβρωθεί» από το πλαίσιο κατασκευής του F-22 μετά από επαφή με καύσιμο και λιπαντικό λάδι.

Όπως ήταν φυσικό, η Lockheed Martin τότε είχε υποστηρίξει πως είχε προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας νέας ανθεκτικότερης επίστρωση stealth χαρακτηριστικών, η οποία θα ενσωματωνόταν σε όλα τα F-22 κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης.

Μπορεί το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς να θεωρείται από αρκετούς ανίκητο στους αιθέρες, ωστόσο αυτή η απίστευτη ιστορία που είχε αντιμετωπίσει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, δείχνει όλα έχουν την «αχίλλειο φτέρνα» τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...