Οπλικά συστήματα

F-16: Εκσυγχρονισμός με αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη για τη Βουλγαρία

Εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας η αγορά οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 V block 70 με στόχο την αντικατάσταση του "γερασμένου" στόλου των αεροσκαφών MiG-29 της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Defence Blog και άλλα ΜΜΕ, η πολυαναμενόμενη σύμβαση Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έξι μονοθέσια και δύο αεροσκάφη διπλού καθίσματος αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον παλιό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής.

Το F-16 Block 70 διαθέτει τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για τα F-35, F-35 Lightning II και F-22 Raptor μαχητικά αεροσκάφη και αποτελούν μια αποδεδειγμένα, ικανή, χαμηλού κινδύνου και οικονομικά αποδοτική λύση για τις εθνικές ανάγκες της Βουλγαρίας και τις αμυντικές ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Το ολοκληρωμένο πακέτο F-16 Block 70 για τη Βουλγαρία περιλαμβάνει εκπαίδευση για πιλότους και πλήρωμα εδάφους, υλικοτεχνική υποστήριξη, εξοπλισμό υποστήριξης και όπλα για όλες τις λειτουργικές ανάγκες.

«Ένα μακροχρόνιο όνειρο της Πολεμικής Αεροπορίας συνέβη επιτέλους» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ατάνας Ζαπρυάνοφ στους δημοσιογράφους. «Μας τοποθετεί σε ισότιμη βάση με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ. Η Πολεμική Αεροπορία μας θα έχει πλέον τόσο σύγχρονα συστήματα όσο αυτά των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ».

Ο Ζσπράνοφ δήλωσε ότι τα έξι μονοθέσια και δύο F-16 θα παραδοθούν μέχρι το 2023.

Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας κ. Κρασίμιρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός, δήλωσε ότι υπήρξε η ανάγκη το αμερικανικό Κογκρέσο να μειώσει την τιμή κατά 60 εκατομμύρια δολάρια εξαιτίας του κόστους προσαρμογής μιας βουλγαρικής αεροπορικής βάσης στις απαιτήσεις του F-16.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ