Οικονομία

Barclays: Πιθανή η αναβάθμιση της Ελλάδας σε investment grade στο β' εξάμηνο του 2020

Αργή αλλά σταθερή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στο καθεστώς της "επενδυτικής βαθμίδας" βλέπει η Barclays μετά τις πολύ καλές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς και τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, ειδικά μετά την εκλογή μίας νέας ισχυρής κυβέρνησης στη χώρα η οποία έχει ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις.

Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα σε νέα έκθεσή της, μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και την επιστροφή στην οδό της ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει βγει με επιτυχία στις αγορές ομολόγων. Τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη, οι αναβαθμίσεις αξιολόγησης και το κυνήγι αποδόσεων εν μέσω της προοπτικής μεγαλύτερης νομισματικής χαλάρωσης έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ελληνικών spreads.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν σήμερα μικρή βελτίωση αντίθετα με τις πιέσεις που δέχεται το ελληνικό Χρηματιστήριο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,131% με πτώση της τάξης του 1,21% και κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά, ενώ στο άνοιγμα της συνεδρίασης είχε φτάσει το 2,014%.

Κατά την άποψη της Barclays, η εξέλιξη της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προς την κατηγορία του "επενδυτικού βαθμού" και οι προοπτικές ενός νέου QE από την ΕΚΤ είναι πιθανό να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς για την πορεία της ελληνικής αγοράς ομολόγων. Δεδομένων των αξιολογήσεων που δίνουν σήμερα οι οίκοι για την Ελλάδα, με τους περισσότερους να την βαθμολογούν με σταθερές προοπτικές, σε συνδυασμό με τα κριτήρια που έχουν θέσει για πιθανή αναβάθμιση, η Barclays αναμένει πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια αργή και σταδιακή πορεία προς την κατηγορία του Investment grade, η οποία θα έρθει το νωρίτερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Παρά το σημαντικό ράλι των ελληνικών ομολόγων από τον Μάιο, το καθεστώς της μη επενδυτικής βαθμίδας που κατέχει η χώρα από τους οίκους αξιολόγησης αποτελεί πιθανώς ένα όριο για οποιαδήποτε περαιτέρω απότομη κίνηση στην  τιμή των ελληνικών τίτλων. Η Fitch και η DBRS βαθμολογούν πιο ευνοϊκά τη χώρα και τρία σκαλοπάτια κάτω από την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού αλλά με σταθερές προοπτικές, η οποία δεν δείχνει επικείμενη αναβάθμιση, ενώ οι βαθμολογίες της S&P και της Moody's είναι τέσσερα σκαλοπάτια κάτω από το επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, με την S&P να δίνει θετικές προοπτικές.

Όπως σημειώνει η Barclays, τα βασικά κριτήρια των οίκων αξιολόγησης τα οποία θα ληφθούν υπόψη για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση είναι κυρίως η συνεχιζόμενη ισχυρή δημοσιονομική επίδοση, οι περαιτέρω προσπάθειες για τη βελτίωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο και η συνολική δυναμική των μεταρρυθμίσεων.

Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από έναν τουλάχιστον οίκο είναι το "κλειδί" για τις μελλοντικές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς: 1) θα παρέχει στις ελληνικές τράπεζες πρόσβαση στις βασικές πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, 2) θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα σε ένα νέο QE καθώς και στην περίοδο επανεπενδύσεων και 3) θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σε κάποιους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων.

Η Barclays εκτιμά πως η ΕΚΤ θα ξεκινήσει ένα νέο QE τον Ιανουάριο του 2020, και αυτό θα κάνει πολλούς επενδυτές να στρέψουν την προσοχή τους στις προοπτικές ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα. Εκτός από την αξιολόγηση των οίκων, η ΕΚΤ θα πρέπει να αισθάνεται άνετα και με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, Έτσι, με βάση το ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας θα είναι αργή και σταδιακή η Barclays δεν εκτιμά πως θα μπορέσει να ενταχθεί άμεσα στο QE, αλλά προς το εξάμηνο του επόμενου έτους το νωρίτερο.

Εάν πάντως μπει η Ελλάδα στο QE, τότε το όριο αγορών του 33% θα εφαρμοστεί και για τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Barclays, εάν η Ελλάδα γίνει επιλέξιμη για το QE, η ΕΚΤ θα έχει περιθώριο αγοράς της τάξης του 19% του ελληνικού χρέους ή 12 δισ. ευρώ μετά τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει περισσότερα ομόλογα καθώς θα αυξηθούν οι εκδόσεις κρατικών τίτλων από τη χώρα.  Εάν γίνει κάτι τέτοιο, η βρετανική τράπεζα εκτιμά πως θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Όπως επισημαίνει η Barclays, η θετική δυναμική της Ελλάδας αναμένεται να διατηρηθεί και να βελτιωθεί μετά την εκλογή μία ισχυρής και υπέρ των μεταρρυθμίσεων κυβέρνησης, με τους κινδύνους στις προοπτικές αυτές της χώρας να προέρχονται στη συνέχεια μόνο από πιθανές αρνητικές εξελίξεις στο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Η επανέναρξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου και η επανεξισορρόπηση του μίγματος των πολιτικών - από τη δημοσιονομική πλευρά, αποφεύγοντας παράλληλα την αβεβαιότητα πολιτικής - είναι κατά την άποψη της βρετανικής τράπεζας τα βασικά συστατικά για μια συνεχή αναζωογόνηση των επενδύσεων και συνεπώς ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με το capital.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ