Πολιτική

Aυτός είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη συνεχή θητεία!

Από την εγκαθίδρυση της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας το 1974, το αξίωμα του πρωθυπουργού έχουν ασκήσει 15 πρόσωπα, μεταξύ αυτών και τρεις που χρημάτισαν απλώς υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί με μοναδική αποστολή τη διενέργεια εκλογών.

Ποιος κυβέρνησε όμως περισσότερο; Ο Ανδρέας Παπανδρέου φυσικά, διατελώντας πρωθυπουργός για 11 ολόκληρα χρόνια. Όχι όμως συναπτά (1981-1989 και 1993-1996).

Σύμφωνα με τα επίσημα μητρώα του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια αδιάκοπη θητεία ως πρωθυπουργός έχει έως σήμερα ο Κώστας Σημίτης.

Ο Σημίτης εξελέγη πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στις 18 Ιανουαρίου 1996 και στις 30 Ιουνίου, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αναδείχθηκε πρόεδρός του. Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996 εκλέχτηκε πρωθυπουργός.

Ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κέρδισε και την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 9 Απριλίου 2000. Τα 8 χρόνια, 1 μήνας και 17 ημέρες της συνεχούς πρωθυπουργίας του Σημίτη (από 18 Ιανουαρίου 1996 ως 7 Μαρτίου 2004) αποτελούν αξεπέραστο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Για να καταρριφθεί, θα πρέπει κάποιος να εξαντλήσει δύο τετραετίες και μέρος τρίτης.

Πέρα από τη μακρύτερη συνεχή θητεία στο αξίωμα του πρωθυπουργού της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι στο ξεκίνημα αλλά και στο πέρας της πρωθυπουργικής του θητείας, ο Σημίτης δεν ήταν ταυτόχρονα και αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος.

Κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά χρονικά…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...