Κυβέρνηση

Χατζηδάκης σε Τσακαλώτο: «Δεν το χωράει ανθρώπου νους αυτό που έγινε στη ΔΕΗ»

«Στη ΔΕΗ αυτό που έγινε δεν το χωράει ανθρώπου νους» είπε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έλαβε τον λόγο μετά την ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη για να του ζητήσει υπαινικτικά να μιλήσουν με αλήθειες για την ΔΕΗ.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση σήμερα με τη χρηματοπιστωτική τιμή του 2015 όταν η ΔΕΗ ήταν με τον ΑΔΜΗΕ «γιατί είναι τελείως διαφορετικά πράγματα». Επίσης υποστήριξε ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται η προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα των ΑΠΕ όταν δεν υπήρχε στη ΔΕΗ ούτε ένας σύμβουλος για ΑΠΕ και ούτε καν επιχειρησιακό σχέδιο.

«Προσπάθησα να είμαι δίκαιος. Μίλησα για την πρόοδο του Κτηματολογίου και για την πρόοδο των δασικών χαρτών και χαίρομαι γιατί έχω λιγότερα προβλήματα στον τομέα αυτό. Αυτό όμως που έγινε στη ΔΕΗ δεν το χωράει ανθρώπου νους» απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης και διευκρίνισε: «Αυτό το μοντέλο να συμφωνήσετε να πέσει από το 90% στο 50% της αγοράς μέσα σε πέντε χρόνια με μηδέν ευρώ αντάλλαγμα και με τους υπαλλήλους να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο. Θα γραφτεί στα βιβλία του ρεκόρ Γκίνες. Πραγματικά και τώρα που το λέω εκπλήσσομαι ακόμη μια φορά».

Αφού ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως αντιλαμβάνεται το δυσάρεστο καθήκον να υπεραμυνθεί μιας πολιτικής που δεν χειρίστηκε ο ίδιος, του συνέστησε να μην επιμένει όταν η ΔΕΗ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε από το 90% στο 50% της αγοράς, όταν η μετοχή της ΔΕΗ έπεσε πάνω από 80%, όταν οι λιγνιτικές μονάδες δεν πουλήθηκαν κι ο ίδιος ορκωτός ελεγκτής βγήκε και μίλησε ανοιχτά για βιωσιμότητα. «Τί άλλο πια να συζητάμε. Νομίζω ότι είναι καλύτερα στην πολιτική ζωή όταν κάνουμε λάθη να τα παραδεχόμαστε και να υποστηρίζουμε τα σωστά. Δεν έχει νόημα. Αυτή η ιστορία ότι δεν έχει πρόβλημα η ΔΕΗ κι είναι στη φαντασία του Χατζηδάκη, είναι πέραν πάσης λογικής» κατέληξε την απάντησή του προς τον κ. Τσακαλώτο ο αρμόδιος υπουργός.

ΔΕΔΔΗΕ
Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε επίσης προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος του έθεσε ερωτήματα σχετικώς με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ότι το μοντέλο που προτείνει υλοποιείται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

«Προφανώς υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα. Προφανώς θα τοποθετηθούν σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης οι οποίοι θα προτείνουν τις λύσεις για να μεγιστοποιηθεί το όφελος της ΔΕΗ. Προφανώς αυτό γίνεται για να στηριχθεί η επιχείρηση, να μεγιστοποιηθεί η ρευστότητά της για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά. Και βεβαίως δεν θα έχει καμία επίπτωση στους καταναλωτές. Οι εταιρείες αυτές, που ασχολούνται με τα δίκτυα διανομής εισπράττουν ένα διόδιο που είναι ρυθμιζόμενο από τη ΡΑΕ, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι και το μοντέλο του ΑΔΜΗΕ, που προχώρησε επί ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο που προχώρησε» εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εξάλλου, εξήγησε ότι το μοντέλο του 2014 της μικρής ΔΕΗ δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί το 2014 η ΔΕΗ είχε κέρδη 90 εκατ. σήμερα η ΔΕΗ έχει ζημίες 900 εκατ. «Πρέπει να αναζητούμε τρελούς για να πάρουν την ΔΕΗ έτσι όπως είναι, είτε είναι κανείς υπέρ της ιδιωτικοποίησης είτε εναντίον της ιδιωτικοποίησης», ανέφερε καταλήγοντας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ