Κύπρος

Χάρτης-σοκ από την Κύπρο: Οι Τούρκοι περικύκλωσαν το νησί - Στο απόγειο η τουρκική προκλητικότητα - "Σκληρή" ανακοίνωση από τη Λευκωσία

Οργή και ερωτηματικά προκαλεί ο σημερινός χάρτης της Α.Μεσογείου που δείχνει ξεκάθαρα τις στρατηγικές κινήσεις των Τούρκων για περικύκλωση της Κύπρου, μέσω των γεωτρυπάνων και των πολεμικών τους συνοδειών.

Τα ερωτηματικά που προκαλούνται είναι το γιατί Λευκωσία και Αθήνα παραμένουν τόσο αδρανείς σε μια τόσο εμφανή επεκτατική ενέργεια και αρέσκονται σε "σκληρές" δηλώσεις, ανακοινώσεις και προσφυγές σε οργανισμούς που διαχρονικά δεν έχουν ευνοήσει Ελλάδα-Κύπρο καθόλου, σε αντίθεση φυσικά με την Τουρκία.

Η ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις μπορεί μόνο να οδηγήσει σε κλιμάκωση των προκλήσεων, ακόμα και πιθανή απώλεια εθνικού εδάφους και κυριαρχίας. Η ενίσχυση της άμυνας και της επιθετικής διπλωματίας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Η Κύπρος βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό της Τουρκίας. Το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih στα δυτικά, το γεωτρύπανο Yavuz στα Ανατολικά και το ερευνητικό σκάφος Barbaros στο νότιο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, συνθέτουν την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Δείτε τον χάρτη:

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης συντηρούν και σήμερα τα σενάρια στρατιωτικής κινητοποίησης της Τουρκίας για την «υπεράσπιση των δικαιωμάτων» της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Μιλούν για ενεργοποίηση "σμήνουν" UAV στα Κατεχόμενα της Κύπρου και "προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο".

Ο τουρκικός μηχανισμός προπαγάνδας των ελεγχόμενων από το καθεστώς Ερντογάν ΜΜΕ δεν κοιμάται ποτέ και εκμεταλλεύεται με μαεστρία τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ώστε να προχωρήσει σε νέες προκλήσεις χωρίς να λάβει απάντηση.

Στο μεταξύ με αφορμή την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρωθυπουργία της Ελλάδας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, απεύθυνε πρόσκληση για διάλογο το συντομότερο δυνατόν στη νέα ελληνική Κυβέρνηση. Τόνισε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Σκληρή ανακοίνωση από τη Λευκωσία

"Η Κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα παράνομη τουρκική γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου, στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας, εντός της χωρικής θάλασσας της Δημοκρατίας. Η επιχειρούμενη δεύτερη αυτή γεώτρηση, δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη της παράνομης γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστά μια κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο, και αποτελεί σοβαρότατη παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία συνεχίζει να καταστρατηγεί το Διεθνές Δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, περιφρονώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλάσσιων ζωνών της. Αντί να προσέλθει στον διάλογο, ως την καλεί η διεθνής κοινότητα, εσκεμμένα τον αποφεύγει, με στόχο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.

Είναι πραγματικά παράδοξο το γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατίας, ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει συνάψει διεθνείς συμφωνίες με τους γείτονες της, επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ισχυρίζεται ότι ενεργεί κατόπιν «αδειοδότησης» ενός παράνομου κατοχικού καθεστώτος. Υπογραμμίζεται, εν προκειμένω, ότι οι γεωτρητικές δραστηριότητες που δήθεν διεξάγονται εκ μέρους της «ΤΔΒΚ» είναι παράνομες και άκυρες, όπως εξάλλου παράνομη και ανυπόστατη είναι και η ίδια η αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ [541 (1983) και 550 (1984].

Ας συνειδητοποιήσει η Άγκυρα ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που η ίδια δημιουργεί, είναι να προχωρήσουμε αμέσως σε εντατικό και αποφασιστικό διάλογο που θα μας οδηγήσει σε λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια λύση η οποία, ανάμεσα στ’ άλλα, θα δώσει απαντήσεις στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε σήμερα λόγω της απαράδεκτης Τουρκικής κατοχής.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της προς όφελος του συνόλου των νόμιμων πολιτών της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζονται, εν προκειμένω, οι καταδικαστικές των Τουρκικών παράνομων ενεργειών αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, δια των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε τον άμεσο και σοβαρό αντίκτυπο που οι τουρκικές ενέργειες έχουν σε όλο το φάσμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων, και στις οποίες η Ένωση θα απαντήσει με τη λήψη κατάλληλων μέτρων."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ