Κόσμος

Υεμένη: Μετά τις βόμβες θερίζει η χολέρα! 203.000 παιδιά!! Τα περιστατικά φέτος ξεπέρασαν συνολικά τον αριθμό ολόκληρου του 2018

Δεν έχει τέλος το δράμα της Υεμένης! Η κατάρρευση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης καθώς και αποχέτευσης έχει οδηγήσει στην έξαρση της χολέρας στη χώρα, όπως λέει η οργάνωση Save the Children

Οι υποψίες για περιπτώσεις χολέρας έχουν αυξηθεί δραματικά στη χιλιοπληγωμένη από τον πόλεμο Υεμένη, καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων που καταγράφηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 ξεπέρασε ήδη το σύνολο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Save the Children.

Σε δήλωσή της τη Δευτέρα, η φιλανθρωπική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι περίπου 203.000 παιδιά ήταν μεταξύ των 439.812 ασθενών με υποψία χολέρας που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής φέτος.

Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τις 380.000 ύποπτες περιπτώσεις που καταγράφηκαν καθ 'όλη τη διάρκεια του 2018, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Τουλάχιστον 193 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με τη χολέρα το 2019, δήλωσε η Save the Children.

"Τα κρούσματα ασθενειών είναι πλέον ολοφάνερα εξαιτίας της κατάρρευσης του συστήματος υγείας και των προβληματικών συστημάτων υγιεινής και ο πληθυσμός γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτος λόγω καταναγκαστικών εκτοπίσεων και υποσιτισμού", δήλωσε ο Tamer Kirolos, διευθυντής της οργάνωσης στην χώρα.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι μόνο οι μισές εγκαταστάσεις υγείας της χώρας είναι λειτουργικές.

Η χολέρα είναι μια εντερική λοίμωξη που προκαλεί σοβαρή διάρροια, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και μερικές φορές σε θάνατο. Συστέλλεται μέσω νερού και τροφίμων που έχουν μολυνθεί με βακτήρια.

Οι ασθένειες και ο υποσιτισμός είναι ευρέως διαδεδομένες στην τραγωδία της Υεμένης, η οποία έχει καταστραφεί με αφορμή μια συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των ανταρτών της χώρας Houthi και ενός στρατιωτικού συνασπισμού που ηγείται η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν τη στρατιωτική τους εκστρατεία το 2015, αφού ο Χούτι υπερίσχυσαν στην πρωτεύουσα Σάνα και απομάκρυναν τον Πρόεδρο της Υεμένης Αμπν Ραμπού Μανσούρ Χάντι, ο οποίος υποστηριζόταν από το Ριάντ.

Τη Δευτέρα, η Save the Children κάλεσε τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα "να εργαστούν για μια βιώσιμη ειρήνη".

Στη δήλωσή της, η ομάδα δήλωσε ότι φοβούνται ότι οι περιπτώσεις χολέρας θα αυξηθούν καθώς πλησιάζει η εποχή των βροχών.

"Ο αριθμός των υποπτων περιπτώσεων ήταν σχετικά σταθερός για μερικές εβδομάδες, αλλά η ασθένεια είναι ενδημική και φοβόμαστε μια αύξηση λόγω των βροχών και των πλημμυρών", ανέφερε.

"Όσο η σύγκρουση κορυφώνεται, τα συστήματα καθαρού νερού καταρρέουν και η χρηματοδότηση της βοήθειας στην Υεμένη παραμένει πολύ χαμηλή, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά."

Μια πρόσφατη έκθεση από τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμά ότι οι μάχες στην Υεμένη θα έχουν κοστίσει περίπου 102.000 ζωές μέχρι το τέλος του 2019.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι περισσότεροι πέθαναν από την πείνα, τις ασθένειες και την έλλειψη κλινικών υγείας και άλλων υποδομών παρά στις μάχες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ