Κύπρος

Το χειρόγραφο διάγγελμα του Μακάριου στις 15 Ιουλίου 1974 (εικόνες, βίντεο)

"Ελληνικέ Κυπριακέ λαέ,

Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις ποίος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος τον οποίον συ εξέλεξες διά να είναι ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα. Το πραξικόπημα της χούντας απέτυχε. Εγώ ήμουν ο στόχος της και εγώ, εφόσον ζω, η Χούντα εις την Κύπρον δεν θα περάση. Η Χούντα απεφάσισε να καταστρέψη την Κύπρο. Να την διχοτομήση.Αλλά δεν θα το κατορθώση. Πρόβαλε παντοιοτρόπως αντίστασιν εις την Χούντα. Μη φοβηθής. Ενταχθήτε όλοι εις τα νομίμους δυνάμεις του κράτους. Η Χούντα δεν πρέπει να περάση και δεν θα περάση. Νυν υπέρ πάντων ο αγών"

 

Με αυτά τα λόγια ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απευθύνθηκε στον κυπριακό λαό, λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, που σκοπό είχε την ανατροπή του και την κατάλυση της δημοκρατίας στον τόπο. Από τον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Πάφου, ο Μακάριος κάλεσε τους Κύπριους σε αγώνα για την προάσπιση της πατρίδας και τη διαφύλαξη της νομιμότητας και ανακοίνωσε ότι είναι ζωντανός, παρά τα όσα μετέδιδε το ΡΙΚ υπό την κυριαρχία των πραξικοπηματιών.

Το χειρόγραφο διάγγελμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου φυλάσσεται στις ιστορικές εγκαταστάσεις του εργαστηρίου του πατέρα της ελεύθερης Ραδιοφωνίας στην Πάφο Νίκου Νικολαΐδη.

Ακούστε το διάγγελμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου:

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ