Οικονομία

Το πείραμα των αρνητικών επιτοκίων: Ελβετικές τράπεζες πληρώνουν πελάτες για να δανειστούν χρήματα

Τράπεζες στην Ελβετία είτε δίνουν άτοκα δάνεια, είτε πληρώνουν τόκο σε ορισμένους θεσμικούς πελάτες, προκειμένου οι τελευταίοι να δανειστούν χρήματα!

Το πείραμα των αρνητικών επιτοκίων στην Ελβετία φαίνεται πως έχει καθιερωθεί για τα καλά στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων.

Μάλιστα, δεν λείπουν οι περιπτώσεις τοπικών τραπεζών, οι οποίες φθάνουν στο σημείο ακόμη και να πληρώσουν τους πελάτες τους, προκειμένου οι τελευταίοι… να δανειστούν χρήματα.

Το βασικό επιτόκιο της ελβετικής κεντρικής τράπεζας βρίσκεται στο -0,75% και είναι το χαμηλότερο ανάμεσα στις 10 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου, στα τέλη του 2018, βρέθηκαν κάτω του 0%.

Παρότι το κόστος δανεισμού για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει υποχωρήσει, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μέχρι στιγμής τα επιτόκια στεγαστικών δανείων παραμένουν σε θετικό επίπεδο (άνω του 0%).

Και αυτό διότι οι τράπεζες επιδίωξαν να «περάσουν» τις αρνητικές χρεώσεις της ελβετικής κεντρικής τράπεζας στα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας.

Για ορισμένους πελάτες, βέβαια, το φθηνό χρήμα της κεντρικής τράπεζες φαίνεται ότι παράγει… αποτελέσματα.

«Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, παρέχουμε σε θεσμικούς πελάτες βραχυπρόθεσμα δάνεια με μηδενικό ή αρνητικό επιτόκιο» δηλώνει, χαρακτηριστικά, στο Bloomberg η εκπρόσωπος της «Zuger Kantonalbank», Κάρμεν Βις.

Εν ολίγοις; Οι τράπεζες είτε δίνουν άτοκα δάνεια, είτε πληρώνουν τόκο σε ορισμένους πελάτες, προκειμένου οι τελευταίοι να δανειστούν χρήματα!

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα των αρνητικών επιτοκίων φαίνεται πως επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις υπερ-χαλαρές νομισματικές πολιτικές.

Πρόκειται για μία τάση, στην οποία αντιτίθενται οι τράπεζες, οι οποίες σπεύδουν να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο τροφοδότησης μίας νέας φούσκας στις αγορές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ