Μέση Ανατολή

Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα καταρρίψει κι άλλο αμερικανικό drone εάν παραβιάσει τον εναέριο χώρο

Προειδοποίηση ότι το Ιράν θα καταρρίψει κι άλλο αμερικανικό drone εάν παραβιάσει τον εναέριο χώρο, απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ρουχάνι.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, δήλωσε την Τετάρτη ότι εάν κι άλλο αμερικανικό drone περάσει τα σύνορα του Ιράν, θα καταρριφθεί.

Ο αμερικανικός στρατός είχε υποστηρίξει ότι αμερικανικό πολεμικό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ είχε καταρρίψει ιρανικό drone αφότου το αεροσκάφος βρέθηκε σε «απειλητική απόσταση».

Τον Ιούνιο, το Ιράν είχε καταρρίψει ένα αμερικανικό drone. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι μετά το περιστατικό, οι αμερικανικές δυνάμεις σχεδίαζαν χτύπημα ως αντίποινα, αλλά διέταξε τον τερματισμό της επιχείρησης μόλις 10 λεπτά πριν εξαπολύσει την επίθεση.

Δηλώσεις Ρουχάνι για τις σχέσεις Ιράν - Βρετανίας
Ο Ρουχάνι, αναφερθείς στις σχέσεις με τη Βρετανία, δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης, αλλά θα διατηρήσει την τάξη στην περιοχή.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προκαλέσει αναταραχή στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ, αλλά ούτως ή άλλως δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση και στρατιωτική αντιπαράθεση», δήλωσε ο Ρουχάνι, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας.

Ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι τα Στενά του Ορμούζ δεν είναι πεδίο για «παιχνίδι με τους διεθνείς κανονισμούς». Παράλληλα, επευφήμησε την πρόσφατη κατάσχεση του βρετανικού τάνκερ Stena Impero από τους Φρουρούς της Επανάστασης, μιλώντας για επαγγελματική επιχείρηση.

Ο Ρουχάνι τόνισε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά όχι για παράδοση.

«Εφόσον είμαι υπεύθυνος για τα εκτελεστικά καθήκοντα της χώρας, είμαστε απολύτως έτοιμοι για δίκαιες, νόμιμες και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων», δήλωσε ο Ρουχάνι. «Αλλά ταυτόχρονα δεν είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι της παράδοσης υπό το όνομα των διαπραγματεύσεων».

Η κλιμάκωση στις σχέσεις Λονδίνου – Τεχεράνης ξεκίνησε όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ενεπλάκη στην κατάσχεση ενός ιρανικού τάνκερ στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ, υποστηρίζοντας ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ.

Δύο εβδομάδες μετά το περιστατικό, η Τεχεράνη έθεσε υπό κράτηση το δεξαμενόπλοιο Stena Impero με σημαία Βρετανίας καθώς και το πλήρωμά του, στα Στενά του Ορμούζ για φερόμενη παραβίαση των διεθνών κανόνων ναυσιπλοΐας. Σύμφωνα με την Ισλαμική Δημοκρατία, το πλήρωμα είναι ασφαλές και το δεξαμενόπλοιο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι.

πηγή: sputniknews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...