Περιβάλλον

Το... επικίνδυνο λεοντόψαρο έπιασε ψαροντουφεκάς στη Μεσαρά

Ενας ψαροτουφεκάς, αντί για …ψαριά, εντόπισε ένα λεοντόψαρο. Το λεονταρόψαρο εντοπίστηκε, σύμφωνα με το «Δια-SOS-τε τη Μεσαρά» σε πετρώδη βυθό πολυσύχναστου παραθαλάσσιου τουριστικού οικισμού της Μεσαράς στην Κρήτη, όπως αναφέρει το neakriti.gr.

Το ψάρι ήταν άγνωστο παλαιότερα στις θάλασσες της Νότιας Κρήτης, ωστόσο τελευταία έχει κάνει και εδώ την εμφάνισή του, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν έναν ακόμα κίνδυνο οι λουόμενοι.


Το λεντόψαρο που βρήκε ο ψαροτουφεκάς (neakriti.gr)

Τι είναι το λεοντόψαρο

Το ξενικό λεονταρόψαρο Pterois miles (λεοντόψαρο, devil firefish, common lionfish) πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο το καλοκαίρι του 2015. Είναι ένα τροπικό ψάρι που κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου φτάνει από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα δυτικά, μέχρι την Ινδονησία και τη Σουμάτρα, στα ανατολικά. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην Ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων.

Πρόκειται για ένα σαρκοφάγο και άκρως επιθετικό ψάρι που μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία των οικοσυστημάτων εκτοπίζοντας τους ροφούς και άλλους θηρευτές που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Μπορεί, επίσης, να μειώσει τους πληθυσμούς φυτοφάγων ψαριών και να αυξήσει σε υπερβολικό βαθμό την ανάπτυξη των φυκιών. Μια τέτοια αλλαγή μπορεί, με τη σειρά της, να προσελκύσει και άλλα χωροκατακτητικά είδη λόγω εξασθένησης της τοπικής χλωρίδας και πανίδας. Μπορεί να φτάσει ακόμα στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, αφού το αποφεύγουν ακόμα και οι καρχαρίες.

Αν, λοιπόν, δείτε το λεοντόψαρο μέσα στο νερό, μη φοβηθείτε, απλώς αποφύγετε να το πλησιάσετε. Ο κίνδυνος, όπως λένε οι ειδικοί, προκύπτει όταν δεν το βλέπουμε και το πατάμε ή ερχόμαστε σε επαφή μαζί του χωρίς να το καταλάβουμε. Αυτή η επαφή με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος. Ακόμα και αν δεν επιφέρει τον θάνατο όμως, το τσίμπημα του λεοντόψαρου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ακόμα και προσωρινή παράλυση. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...