Υγεία

Τον «άνθρωπο» βάζει στο επίκεντρο ο Βασίλης Κικίλιας – Δείτε τι θα κάνει με τα νοσοκομεία

Οι υψηλοί στόχοι του Βασίλη Κικίλια, τους οποίους έθεσε με την ανάληψη των καθηκόντων του, "βάζουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο", όπως είπε, ενώ σε χαμηλότερους τόνους κινήθηκε η νέα -όσο και παλιά- “ήρεμη δύναμη” του υπουργείου Υγείας, υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης. “Θα είμαστε πετυχημένο δίδυμο” υποσχέθηκαν και οι δύο...και η συνέχεια επί της οθόνης!

Βάζοντας ψηλά τον πήχη από την πρώτη στιγμή, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θέλησε να δώσει το στίγμα της. Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του Βασίλη Κικίλια από το νέο θεσμικό του ρόλο, θα κινηθούν σε τομές με γνώμονα την καθημερινότητα του πολίτη, όπως είπε χαρακτηριστικά:

“Η καθημερινότητα του πολίτη, οι αναξιοπαθούντες, αυτοί που βρίσκονται σε δυσκολίες με προβλήματα υγείας και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα είναι στην καρδιά της πολιτικής μας”, είπε ο Βασίλης Κικίλιας στους δημοσιογράφους σε κατ' ιδίαν συζήτηση , ενώ νωρίτερα τόνισε:

“Η αγωνία της μέσης ελληνικής οικογένειας σε μια γενική εφημερία ενός δημόσιου νοσοκομείου, ο τρόπος με τον οποίο μια μητέρα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του παιδιού της όταν το φέρνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πρέπει να νοσηλευτεί ή προσπαθεί να βρει την υγειά του, για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα, βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής μας και αποτελεί πρώτη στόχευση”.

Η αισιοδοξία Κικίλια - Κοντοζαμάνη παρά την επίγνωση των δυσκολιών
Ο ορθοπεδικός γιατρός Βασίλης Κικίλιας έχοντας στο πλευρό του τον τεχνοκράτη υφυπουργό, έμπειρο στα θέματα της Υγείας και αρχιτέκτονα του προεκλογικού σχεδίου για την Υγεία της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, έχουν επίγνωση των δυσκολιών και γνωρίζουν το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουν. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο έχει γίνει διαχρονικά η “ηλεκτρική καρέκλα” κάθε κυβέρνησης, καθώς οι πολιτικές που εφαρμόζονται αντικατοπτρίζουν τελικά την ευημερία και την ποιότητα ζωής κάθε λαού.

Είναι και ο λόγος που ο Βασίλης Κικίλιας ζήτησε “πίστωση χρόνου” πριν τοποθετηθεί πάνω στα προβλήματα που υπάρχουν. 'Εχει αποφασίσει, όπως είπε, να γυρίσει όλη τη χώρα για να επισκεφθεί όλες τις δομές Υγείας μιλώντας με κάθε νοσηλευτή και γιατρό, ώστε να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή των προβλημάτων πριν αρχίσει τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις. Ο υπουργός Υγείας τόνισε, επίσης, ότι θα κάνει επισκέψεις στα νοσοκομεία όλες τις ώρες του 24ωρου, ώστε να “συστηθεί” με τη δημόσια Υγεία και τα προβλήματά της και να αποκομίσει σφαιρική γνώση του ΕΣΥ.

“Το μέτρο από το οποίο κρινόμαστε είναι εάν θα μπορέσει να υπάρχει μία δεύτερη βάρδια σε έναν αξονικό τομογράφο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, αν θα μπορέσουν να υπάρχουν παραπάνω γάζες ή αναλώσιμα προκειμένου να κάνουνε καλύτερα οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί τη δουλειά τους, εάν θα μπορέσει να υπάρχει δυνατότητα να παρέχεται πιο σύντομα το αγαθό της Υγείας στη χώρα μας και να μην ταλαιπωρείται ο μέσος πολίτης. Από αυτά τα μικρά, τα καθημερινά, τα οποία έχουν να κάνουν με τους συμπολίτες μας, που έρχονται στο Σύστημα Υγείας μας και προσβλέπουν σε θεραπεία, θα ξεκινήσουν οι μάχες μας, οι μικρές, οι μεσαίες και οι μεγάλες”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οι συναντήσεις, όμως, θα αφορούν και σε θεσμικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες και υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας: “Είναι θέμα σεβασμού απέναντι σ' αυτούς που έχουν κάνει μια δουλειά εδώ πέρα. Είναι υπηρεσιακοί παράγοντες και πρέπει να τους δοθεί τουλάχιστον η ευκαιρία να πουν “αυτά έχω κάνει και αυτά προτείνω”. Νομίζω είναι fair, είναι δίκαιο, απέναντι σε ΔΥΠΕάρχες, σ'αυτούς που ασχολούνται με τον τομέα του φαρμάκου, απέναντι σε γιατρούς, απέναντι σε συνδικαλιστικές ενώσεις, απέναντι σε όλους”, είπε μιλώντας στους διαπιστευμένους συντάκτες της Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας.

Με αντζέντα την πρόληψη, την πρωτοβάθμια, τα νοσοκομεία και το φάρμακο
Οι στόχοι που έχει θέσει και οι υποσχέσεις που έχει δώσει στο προεκλογικό του πρόγραμμα για την Υγεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και τους οποίους θα κληθεί να εφαρμόσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αφορούν:

Την κατάργηση των ΤΟΜΥ και την επανίδρυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε άλλη βάση
Το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων του πληθυσμού της χώρας για μια σειρά νοσημάτων, με προτεραιότητα τον καρκίνο
Την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος
Τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για την ανακούφιση της λειτουργίας του ΕΣΥ
Την αξιοκρατική πρόσληψη ικανών μάνατζερς στα νοσοκομεία, αλλά και σταδιακή αντικατάσταση των επικεφαλής των Οργανισμών
Την επαναδιαμόρφωση του θεσμού των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (clawback και rebate) σε παρόχους του ΕΟΠΥΥ και φαρμακευτικές επιχειρήσεις
Τις πάσης φύσεως εκκρεμότητες στον τομέα του φαρμάκου και κυρίως το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων
Τον καλύτερο έλεγχο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Το “σηκώστε τα μανίκια” του νέου πρωθυπουργού Κυράκου Μητσοτάκη προς τους Υπουργούς του θα πρέπει να βρει ισχυρή ανταπόκριση στο Υπουργείο Υγείας, καθώς αυτά που μένουν να γίνουν είναι πολλά και δύσκολα...

iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ