Κόσμος

Τίτλοι τέλους για "Έλ Τσάπο" - Ισόβια για τον «βαρόνο των ναρκωτικών»!

Ο «Ελ Τσάπο», που στην περιοχή της Σιναλόα θεωρείται λαϊκός ήρωας, συνελήφθη από τις µεξικανικές Αρχές το 2016 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2017.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε (πρωτοδίκως) ίσως ο διασηµότερος «βαρόνος» ναρκωτικών, ο Μεξικανός (πρώην) ηγέτης του καρτέλ της Σιναλόα, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζµάν Λόερα. Ο Γκουσµάν κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος, δολοφονίες και για µια σειρά άλλων αδικηµάτων. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την κατάσχεση 12,6 εκατοµµυρίων δολαρίων από την περιουσία του σε περίπτωση που βρεθούν αυτά τα χρήµατα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης από τις καταθέσεις των µαρτύρων προέκυψαν διάφορα ανατριχιαστικά στοιχεία για το πώς ο Ελ Τσάπο βασάνιζε τους αντιπάλους του και πώς διάλεγε ανήλικα κορίτσια τα οποία βίαζε.

Παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε σε ποια φυλακή θα µεταφερθεί για να εκτίσει την ποινή του, διεθνή µέσα ενηµέρωσης και πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ως πιθανότερο προορισµό του την περίφηµη φυλακή υψίστης ασφαλείας ADX Supermax Florence του Κολοράντο. Από την εν λόγω φυλακή δεν έχει δραπετεύσει κανείς από το 1994 που βρίσκεται εν λειτουργία. Σηµειώνεται ότι ο «Ελ Τσάπο» θεωρείται εξαιρετικά ικανός στις αποδράσεις, καθώς έχει ξεφύγει µε εντυπωσιακούς τρόπους δύο φορές κατά το παρελθόν.

Θεωρείται λαϊκός ήρωας
Ο Γκουζµάν στην τοποθέτησή του στη δίκη του υποστήριξε ότι όσο καιρό κρατείται στις ΗΠΑ είναι θύµα βασανισµού 24 ώρες το 24ωρο και ότι η δίκη δεν είναι δίκαιη. Ο «Ελ Τσάπο», που στην περιοχή της Σιναλόα θεωρείται λαϊκός ήρωας, συνελήφθη από τις µεξικανικές Αρχές το 2016 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2017.

Ο δικαστής που χειριζόταν την υπόθεση έκδοσής του στις ΗΠΑ δολοφονήθηκε την ώρα που έκανε τζόκινγκ. Η δίκη του ξεκίνησε τον Νοέµβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Η ποινή του ανακοινώθηκε χθες. Οι δικηγόροι του αναµένεται να προχωρήσουν άµεσα σε έφεση κατά της απόφασης

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ