Υγεία

Τέλος τα αρσενικά παιδιά; Έρευνα προκαλεί τρόμο!

Επιστήμονες είναι κοντά στην εξάλειψη των αρσενικών εμβρύων σε ποντίκια!

Συγκεκριμένα, γενετικοί ερευνητές  δημιούργησαν έναν τρόπο να αποτρέψουν την αναπαραγωγή των αρσενικών απογόνων ... τουλάχιστον σε ποντίκια.

Η αναπαραγωγική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EMBO Reports της μοριακής βιολογίας, οδήγησε σε μείωση κατά 95% του αριθμού των αρσενικών μωρών που γεννήθηκαν σε ποντίκια στο εργαστήριό τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τεχνική μπορεί να είναι χρήσιμη όχι για τη δημιουργία ενός φεμινιστικού παραδείσου, αλλά για την προώθηση της διαχείρισης του ανθρώπινου ζωικού κεφαλαίου.

Απορρίπτουν επίσης την πρόταση ότι η μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιείται στις εγκυμοσύνες.

Όπως και με τον άνθρωπο, τα ποντίκια κληρονομούν ένα φύλο χρωμόσωμα από κάθε γονέα: ένα χρωμόσωμα X από τη μητέρα και είτε ένα Χ είτε Υ από τον πατέρα. Χρησιμοποιώντας την επεξεργασία των γονιδίων CRISPR, οι επιστήμονες κατεύθυναν το DNA με το να καταστέλλουν τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του χρωμοσωμικού προσδιορισμού XY για το φύλο - που έχει ως αποτέλεσμα ένα αρσενικό έμβρυο.

Στην περίπτωση των εργαστηριακών ποντικών τους, ο απόγονος απέτυχε να αναπτυχθεί μετά από 20 ημέρες, ή περίπου στο μισό διάστημα από την εγκυμοσύνη του ποντικού.

Δυστυχώς, το 5% των αρσενικών που επιβίωσαν γεννήθηκαν με σοβαρές παραμορφώσεις - οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές ηθικές ανησυχίες.

Από την άλλη πλευρά, οι γενετιστές ελπίζουν ότι αυτό το είδος έρευνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ανθρώπινες πρακτικές που δεν θα συνεπάγονται για παράδειγμα τη σφαγή δισεκατομμυρίων αρσενικών νεοσσών που πραγματικά χρειάζονται μόνο για αναπαραγωγή, δεδομένου ότι είναι οι θηλυκές όρνιθες που χρησιμοποιούμε για πουλερικά και παραγωγή αυγών.

Φυσικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, προτιμάται το αρσενικό, όπως το βόειο κρέας όπου οι μεγαλύτεροι μύες του παράγουν καλύτερο κρέας - έτσι η μέθοδος CRISPR θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί με το αντίθετο αποτέλεσμα της μείωσης των θηλυκών απογόνων.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους γονείς για να επιλέξουν το φύλο του ίδιου του μωρού τους, ο Udi Qimron, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και συν-συγγραφέας της μελέτης, προσπαθεί να αποβάλλει την ιδέα.

"Μου φαίνεται δύσκολο να οραματιστώ μια τέτοια κακή πρακτική", λέει ο Qimron, προτού προσθέσει ότι αυτή η ισχυρή τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολλά και... όχι καλά.

"Αν ένας τρελός ηγέτης σε κάποια χώρα αποφασίσει ότι θέλει δύο γραμμές ανθρώπου - μία που παράγει στρατιώτες και η άλλη παράγει θηλυκά για άλλους σκοπούς - μπορεί να συμβεί με αυτή την τεχνολογία", λέει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές