Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: Κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μίλησε για απομάκρυνση της Τουρκίας από την Συμμαχία


Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη ότι η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 είχε καταστήσει αδύνατο το να παραμείνει η Άγκυρα στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη ότι κανένα από τα μέλη του μπλοκ δεν έθεσε θέμα αποκλεισμού της Άγκυρας από τη συμμαχία για τα συστήματα S-400, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά συστήματα δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ και κανένας σύμμαχος δεν έχει θέσει το ζήτημα καθόλου, διότι όλοι βλέπουμε ότι είμαστε εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλον», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια του Aspen Security Forum στην πόλη του Άσπεν στις ΗΠΑ την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε αν κάποιο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ ζήτησε να απομακρυνθεί η Τουρκία από την Συμμαχία λόγω της προμήθειας των S-400 που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο για κατασκοπευτικές δραστηριότητες εναντίον τους.
https://twitter.com/AspenSecurity/status/1151638588775424001?ref_src=twsrc%5Etfw
Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα έχει καταδικάσει την κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να ακυρώσουν την συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 λόγω της προμήθειας των συστημάτων S-400, προειδοποιώντας ότι ένα τέτοιο μονομερές βήμα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημίες στις διμερείς σχέσεις.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «αποφύγουν αυτό το λάθος που θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις στρατηγικές μας σχέσεις».
https://twitter.com/AspenSecurity/status/1151636899917893632?ref_src=twsrc%5Etfw
Το υπουργείο σημείωσε επίσης ότι οι ισχυρισμοί πως το S-400 απειλεί τα μαχητικά F-35 ήταν αβάσιμοι.

«Η πρόταση της Τουρκίας να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας μαζί με το ΝΑΤΟ για το θέμα αυτό, η οποία παρέμεινε αναπάντητη, είναι το πιο εμφανές σημάδι προκατάληψης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η απροθυμία της Ουάσινγκτον να λύσει το θέμα με καλή τη πίστει», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν ήδη να εφαρμόσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την προμήθεια των συστημάτων S-400 και τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα αυτό το μήνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ