Κυβέρνηση

Στο υπουργείο Παιδείας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - Κατάργηση του ασύλου και ελεγχόµενη είσοδος στα πανεπιστήµια

Το πρώτο υπουργείο που επισκέπτεται ο πρωθυπουργός είναι το υπουργείο Παιδείας. Τον κ. Μητσοτάκη περίμενε στην είσοδο η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Ο λόγος, όμως, για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να επισκεφθεί αυτοπροσώπως τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι άκρως συμβολικός ως προς τις προτεραιότητές του. Στην Παιδεία δεν είναι μόνο η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία θα περιλαμβάνεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή και θα αφορά στο επιτελικό κράτος, αλλά και τα πρότυπα σχολεία, η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής, το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κτλ. Ενώ, από την άλλη πλευρά, η Ψηφιακή Διακυβέρνηση και συγκεκριμένα η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες και καινοτομίες που φέρνει η νέα κυβέρνηση.

Aναφορικά με την κατάργηση του ασύλου, το οποίο θα περιέχεται στο πρώτο νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραµέως ξεκαθάρισε ότι θα είναι ολική και δεν θα αφορά απλώς τροποποίηση της ισχύουσας ρύθµιση. Η κατάργηση του ασύλου ήταν μία από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε προαναγγείλει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το «άσυλο στη βία και την παρανομία δεν θα αλλάξει, αλλά θα καταργηθεί, για να κυκλοφορήσουν και πάλι ελεύθερα οι ιδέες και η γνώση».

Στην πράξη αυτό σηµαίνει, όπως διευκρίνισε η ίδια, ότι η Αστυνοµία θα παρεµβαίνει στον χώρο του πανεπιστηµίου όπως σε κάθε δηµόσιο χώρο και δεν θα χρειάζεται άδεια από κανέναν.

Η κ. Κεραµέως υπογράµµισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συζητήσεις για την ελεγχόµενη είσοδο στα πανεπιστήµια έτσι ώστε να αποκλείεται η παρουσία µέσα σε αυτά σε όσους δεν έχουν σχέση µε τα ιδρύµατα.

Εξάλλου, υπέρ της κατάργησης ασύλου τάχθηκε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη. «Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 μια αριστερή κυβέρνηση να μην έχει καταργήσει το άσυλο και να παραδίδει το αίτημα ασφάλειας που ζητούν όλοι οι πολίτες στη Δεξιά και τον αυταρχισμό» είπε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ