Κυβέρνηση

Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης φωτογραφικός διαγωνισμός του ΑΠΕ-ΜΠΕ που προσέλαβε 52 δημοσιογράφους

Τον τρόπο με τον οποίο προσλήφθηκαν λίγο πριν τις ευρωεκλογές 52 δημοσιογράφοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ετοιμάζεται να εξετάσει σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου και ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οι καταγγελίες που έχουν περιέλθει στο γραφείο του Υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα στα θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης, αναφέρουν ότι οι δεκάδες αυτές προσλήψεις έγιναν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο με καθαρά φωτογραφικό διαγωνισμό με σκοπό να τακτοποιηθούν λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου (όπου διαφαινόταν το εκλογικό αποτέλεσμα) τα άτομα που απασχολούνταν ήδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με μπλοκάκια.

Για να συμμετάσχει κάποιος δημοσιογράφος στον κατά τ’ άλλα ανοικτό διαγωνισμό θα έπρεπε απαραιτήτως, όπως αναφερόταν στους όρους, να έχουν απασχοληθεί σε... πρακτορείο ειδήσεων. Μόνο που εκτός από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχει κάποιο άλλο στη χώρα μας, οπότε αυτόματα αποκλειόταν οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος.

Ήδη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επιστημόνων Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ και Πολιτισμού, που συστάθηκε πρόσφατα από απόφοιτους των δημοσιογραφικών τμημάτων των πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχει κάνει λόγο για «προσχηματική και φωτογραφική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος», ενώ είχε στείλει τις αιτιάσεις και στον τέως Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως να υπάρξει απάντηση ούτε από τον ίδιο, ούτε από τους υπόλοιπους αποδέκτες όπως ήταν μεταξύ άλλων ο τότε Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο Υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος.

Ο διαγωνισμός, που εμπεριείχε και συνέντευξη, προχώρησε κανονικά και στις 15 Μαΐου η Επιτροπή Αξιολόγησης παρέδωσε επισήμως στον γενικό διευθυντή και πρόεδρο του Δ.Σ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Μιχάλη Ψύλλο (ο οποίος σήμερα τελεί υπό παραίτηση καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναζητεί τον αντικαταστάτη του) τα αποτελέσματα. Ω του θαύματος, όλοι οι επιτυχόντες ήταν πρόσωπα που απασχολούνταν ήδη στο κρατικό πρακτορείο, ενώ είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία όλοι οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι που αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη.

Συγκεκριμένα προσλήφθηκαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου 5 εσωτερικοί συντάκτες, 6 δημοσιογράφοι στο διεθνές ρεπορτάζ, 4 στο κοινωνικό, πολιτιστικό και αθλητικό ρεπορτάζ, 6 στο πολιτικό – οικονομικό, 6 στο επαρχιακό, 10 στο ραδιόφωνο του πρακτορείου, 4 στα social media, 7 στην παραγωγή τηλεοπτικού δημοσιογραφικού έργου και 4 φωτορεπόρτερ (τα σχετικά ονόματα έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια»).

Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το εάν όλα όσα έγιναν είναι νόμιμα ή παράτυπα και εάν υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης των διορισμών, καθώς, όπως καταγγέλλει μεταξύ άλλων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επιστημόνων Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ και Πολιτισμού:

Ως προϋπηρεσία ελήφθη μόνο αυτή που έχει αποκτηθεί σε πρακτορείο ειδήσεων, που όλως «τυχαίως» στην Ελλάδα είναι μόνο ένα.
Έγιναν δεκτά όλα τα πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ, άσχετα εάν είναι συναφή με το επάγγελμα του δημοσιογράφου, προφανώς γιατί κάποιοι από τους 52 δεν είχαν τον σχετικό τίτλο σπουδών.
Η συνέντευξη είχε μεγαλύτερη βαρύτητα από τα τυπικά προσόντα.
Για τις προκηρυσσόμενες θέσεις αρκούσε η «καλή γνώση» μιας ξένης γλώσσας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...