Κόσμος

"Στήνουν στον τοίχο" την Άγκυρα: Αυξάνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Έχουν αυξηθεί οι χώρες που ανακοινώνουν στον Διεθνή Χώρο την ανησυχία τους για τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Μεταξύ αυτών, το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε χθες και το ρωσικό ΥΠΕΞ, ενώ δηλώσεις έκανε και η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ μπορεί να υπάρξει εφόσον τερματιστούν «οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ» έστειλε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ελβετό υπουργός Εξωτερικών Ιγκνάσιο Κασίς ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ξεκαθάρισε ότι «προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις η Τουρκία πρέπει πρώτα να σταματήσει τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας».

Ο Ελβετός ΥΠΕΞ από την πλευρά του που πρόκειται να επισκεφθεί και την Τουρκία ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να τον πείσει Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου ώστε να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης παραδέχτηκε ότι «οι ενδείξεις δεν είναι θετικές» προσθέτοντας πως «η Τουρκία αντί αυτού έχει επιλέξει να κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις τις τελευταίες λίγες ημέρες, προχωρώντας σε μια νέα, παράνομη γεωτρητική επιχείρηση εντός της χωρικής θάλασσας της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο κ. Κασίς, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επεσήμανε πως η χώρα του είχε την τιμή να φιλοξενήσει πέντε γύρους διαπραγματεύσεων το 2016 και το 2017, στο Μοντ Πελεράν, στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά.

Εκτίμησε μάλιστα ότι «δεν ήμασταν μακριά από μια λύση αλλά δεν φτάσαμε» σε αυτήν, επεσήμανε πως «είναι πολύ σημαντικό για την Ελβετία να επαναλάβει την προσφορά μας να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία με τις καλές μας υπηρεσίες», και υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών και δημιουργία των συνθηκών για κάτι τέτοιο.

 

Πρόσθεσε ότι στις επικείμενες επαφές του σε Ελλάδα και Τουρκία θα συζητήσει και το πρόβλημα που αφορά την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εξάλλου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις χθεσινές επισκέψεις του στη νεκρή ζώνη και στην Αποστολή των ΗΕ στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου της Επιτροπής.

Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ελβετίας είπε πως αυτές είναι εξαιρετικές, σημειώνοντας παράλληλα πως στον οικονομικό τομέα υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης.

Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της χώρας του να υποστηρίξει μια μελλοντική υποψηφιότητα της Κύπρου για το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, ευχαριστώντας τη Λευκωσία για τη στήριξή της στην υποψηφιότητα της Ελβετίας να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την περίοδο 2023-2024.

Ανησυχία του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ για τα τουρκικά σχέδια

Στο μεταξύ, την ανησυχία του εκφράζει το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ για τα σχέδια της Τουρκίας για εξερεύνηση πετρελαίου κοντά στην Κύπρο, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «η αποφασιστικότητα (της Τουρκίας) να συνεχίσει τις μονομερείς πρωτοβουλίες της αυξάνει τον βαθμό της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο».

«Η Αίγυπτος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μη κλιμάκωσης της κατάστασης και του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου», καταλήγει η δήλωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, όπως αναφέρεται και από τον τοπικό τύπο.

 

Οι αντιδράσεις από ρωσικό ΥΠΕΞ και Μογκερίνι

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει την ανησυχία του μετά και την είσοδο δεύτερου τουρκικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Σε σχέση με τις πληροφορίες για την είσοδο και νέου τουρκικού πλοίο για γεωλογική έρευνα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, παρακολουθούμε την κατάσταση στην περιοχή με ανησυχία. Πιστεύουμε ότι η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν βοηθά στη δημιουργία συνθηκών για αδιάσπαστη, βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε ανακοίνωσή της η υπεύθυνη για την Εξωτερική Πολιτική στην ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η δηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ